Birol Saygı: "Tuz fazla tüketildiğinde düşmana dönüşür"

Birol Saygı: "Tuz fazla tüketildiğinde düşmana dönüşür"

Tuz, sağlık için günlük alınması gereken miktarın dışına çıkıldığında vücut sağlığı için riskli bir faktör olmaya devam ediyor. Beykoz Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Y. Birol Saygı, 'Tuz fazla tüketildiğinde düşmana dönüşür. Kronik hastalıklara davetiye çıkarır' dedi.

Elmaelma sitesinden Selda Haberal'ın haberine göre, Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Y. Birol Saygı,tuzla ilgili açıklamalar yaptı. Saygı, yapılan araştırmalara göre insanların ortalama 7.000 mg civarı sodyum tüketildiğini ifade ederek, ''Tuz fazla tüketildiğinde düşmana dönüşür. Kronik hastalıklara davetiye çıkarır'' dedi. İnsan sağlığı açısından bir çok risk oluşturan tuzun zararları saymakla bitmiyor" dedi.

Saygı açıklamasının devamında, “Elektrolitler; sinir adale uyarılabilirliğini sağlar, vücut sıvılarının osmolaritesini devam ettirir, vücutta asit - baz dengesini düzenler, organizmada su hacminin düzenlenmesinde ve dağılımında görev alırlar. Organizmada bölümler arası sıvı dağılımı sağlar, hücre membranının işlevinde etkilidirler. Biyolojik süreçlerde işlev görürler ve hücre işlevlerinde yer alırlar” ifadelerini kullandı.

"SAĞLI MI LEZZET Mİ?"

“Sağlık mı, lezzet mi?” sorusu oldukça önemlidir. Sağlık kaybedildiğinde düzeltmek kolay değil ama lezzet tercihlerinde metabolizmanın alışması kolaydır. Lezzet, hiçbir zaman sağlığa tercih edilmemelidir. Metabolizmaya sodyum alımı temel unsuru unutulmadan sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Metabolizmanın yeteri kadar sodyum alması gerekir. Günlük tuz kullanımı 5 bin yıl önce 100 mg düzeyinde iken günümüzde, ülkemizde 15, hatta 18 gramın üzerindedir. Türk gıda kodeksine göre önerilen günlük tuz alımı 6 gram olup bu da 2 bin 400 mg sodyum alımı demektir.

Biz ise günlük 6 bin – 7 bin 200 mg sodyum almaktayız. Bu da alınması gerekenin iki katından fazlası demek oluyor. Metabolizma için sodyumun çok önemli ve gerekli olduğunu ancak fazlasının Gibbs-Donnan dengesinin zorlanmasına neden olacağını da ifade eden Saygı, normalde 1 olması gereken bu dengenin Türkiye’de 2’nin üzerinde olduğunu açıkladı.