Blinken: Suudi Arabistan ile normalleşme Gazze'de ateşkese bağlı

Blinken: Suudi Arabistan ile normalleşme Gazze'de ateşkese bağlı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, İsrailli yetkililere, "Suudi Arabistan ile normalleşmenin Gazze'deki ateşkesle ilişkili olduğunu" ifade ettiği bildirildi.

İsrail'in Kanal 13 televizyonu, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Tel Aviv'deki siyasi liderlerle yaptığı görüşmeye dair detayları paylaştı.

Blinken'ın, görüşmede, Gazze'de ateşkes olmadan Suudi Arabistan ile normalleşmenin gerçekleşemeyeceği uyarısında bulunduğu kaydedildi.

İsrailli yetkililere, normalleşme adımlarının sınırlı ve geçici olduğunu ileten Blinken'ın, "İsrail, Suudi Arabistan ile normalleşme yolunda adım atmak istiyorsa, Gazze'de acilen ateşkes sağlamalıdır." ifadelerini kullandığı belirtildi.

Haberde, Blinken'ın, Refah kentine yönelik bir askeri operasyonun normalleşme çabalarına zarar verebileceği uyarısında da bulunduğuna dikkat çekildi.

- Blinken, Hizbullah'la çatışmaya da dikkat çekti

İsrail'in resmi televizyonu KAN'ın haberine göre, Blinken, Hamas ile bir anlaşmaya varılmasının zorunlu olduğu konusunda İsrailli yetkilileri ikna etmeye çalıştı.

Blinken'ın ikna çabalarında kullandığı argümanlardan biri olan "kuzey meselesi" olarak nitelendirdiği Hizbullah ile yaşanan çatışmalara işaret edildi. ABD'li Bakan'ın, İsrailli yetkililere, "Gazze'deki çatışmalar devam ettiği sürece kuzeyde bir çözüm bulmanın mümkün olamayacağını" belirttiği vurgulandı.

Antony Blinken, 7 Ekim'de başlayan Gazze-İsrail çatışmalarından bu yana bölgeye düzenlediği 7'inci diplomatik ziyaretine Salı günü Suudi Arabistan'da başlamış, ardından Ürdün ve İsrail'e gitmişti.

İlgili Haberler