BM Genel Kurulu, çağın teknolojisi olarak nitelendirilen yapay zeka gündemiyle bir araya geldi. Oturumda, yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi, kullanımı, erişilebilirliği ve dağıtımı konuları ele alındı. Toplantıda, ABD'nin liderliğinde hazırlanan ve 123 ülkenin desteğini alan küresel ölçekte güvenli yapay zeka kullanımını sağlamayı amaçlayan ilk karar tasarısı oybirliğiyle kabul edildi. Kontrolsüz yapay zeka kullanımının çeşitli riskler taşıdığına vurgu yapılan tasarıda, "Yapay zeka sistemlerinin uygunsuz veya kötü niyetli olarak geliştirilmesi ve kullanımı, insan hakları ve temel özgürlüklerin korunmasını, geliştirilmesini ve bunlardan yararlanılmasını önleyebilecek riskler oluşturmaktadır" ifadelerine yer verildi.
Devlet, kurum ve bireyleri yapay zeka alanındaki düzenleyici kararları geliştirmeye ve desteklemeye çağıran tasarıda, uluslararası hukuka aykırı veya yetersiz önlemlerle yapay zeka teknolojisinin kullanımına karşı uyarılar bulunmaktadır.
'RİSKLERİ YÖNETEBİLECEK BİR YOL'
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, kabul edilen karar tasarısıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dünya, bu dönemde belki de geniş çaplı bir uzlaşmaya varılabileceği sınırlı konuda hemfikir olduğu için, bu kararın önemi büyük" dedi. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise yazılı bir açıklamada bulunarak, "Bu karar tasarısı, her ülkenin yapay zekadan faydalanabileceği ve aynı zamanda risklerini yönetebileceği bir yol haritası sunuyor" ifadesini kullandı.
Harris, karar tasarısının dünya genelindeki ülkelerle istişare edilerek hazırlandığını belirterek, "Birlikte, yapay zekanın sürdürülebilir kalkınma için kullanılabileceği, tüm ulusların yapay zeka kaynaklarına ve uzmanlığına erişebileceği, ve tüm ülkelerin vatandaşlarının güvenliğini, mahremiyetini ve insan haklarını koruma ihtiyacını sağlayabileceği bir yol belirledik" ifadelerini kullandı. Harris ayrıca, kabul edilen karar tasarısının insan hakları ve temel özgürlüklerin korunması konusunu yapay zeka gündeminin merkezine yerleştirdiğini vurguladı.