BM: Sudan en büyük açlık krizini yaşayacak ülke olma yolunda

BM: Sudan en büyük açlık krizini yaşayacak ülke olma yolunda
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Sudan'ın en büyük açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu ve bu durumun daha da kötüleştiğini belirtti.

WFP Sudan Sözcüsü Leni Kinzli, BM'nin günlük basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, El-Faşer'deki artan çatışmaların yardım dağıtımını engellediğini ve bölgedeki sivillerin ciddi şekilde açlıkla mücadele ettiğini bildirdi.

Kinzli, açlığı önlemek için hızla harekete geçilmesi gerektiğini ancak gıda yardımlarının çatışma, erişim engelleri ve bürokratik engellerle karşılaştığını ifade etti.

700 bin kişiye ulaşmaya çalıştıklarını ancak yağmur dönemi başlamadan ve yolların hala geçilebilir durumdayken dağıtım yapamadıklarını söyleyen Kinzli, Çad'da 8 bin ton gıda stoklarının bulunduğunu ancak kısıtlamalar nedeniyle dağıtılamadığını aktardı.

Kinzli, WFP'nin engelsiz erişim ve güvenlik garantisi talep ettiğini ve El-Faşer'deki artan çatışmanın zaten açlıkla mücadele eden 1,7 milyon kişiyi derinden etkilediğine dikkat çekti.

Sudan'daki çatışmaların son bir yılda korkunç bir açlık felaketiyle sonuçlandığını ve dünyanın en büyük açlık krizlerinden biriyle karşı karşıya kalındığını belirten Kinzli, Sudan ve Güney Sudan'da yaklaşık 28 milyon insanın gıda güvencesizliğiyle mücadele ettiğini dile getirdi.

Kinzli, uluslararası topluma harekete geçme çağrısında bulunurken, Sudan'daki tarafların uluslararası insancıl hukuka uymak zorunda olduğunu hatırlattı.

Sudan'daki savaş, Ömer el Beşir iktidarının devrilmesi sonrasında ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki güç mücadelesiyle birlikte başlamıştı. Süregelen çatışmalar sonucunda binlerce kişi hayatını kaybederken milyonlarca insan yerinden edilmiş ve insani yardıma muhtaç duruma gelmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar