BM Güvenlik Konseyi'nde Sudan'daki durumu ele alan BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Sudan'da sivillerin korunmadığını, şimdiye kadar 14 binden fazla kişinin öldüğünü ve cinsel şiddetin savaş aracı olarak kullanıldığını ifade etti.
DiCarlo, Sudan'da 25 milyon insanın insani yardıma muhtaç olduğunu ve 8,6 milyon kişinin yerinden edildiğini belirterek, "Sudan'daki tamamen insan kaynaklı kriz çok büyük boyutta" dedi.
Savaşın El Fasher kentinde devam etmesinin Darfur genelinde toplumlar arası çatışmalara neden olabileceğini ve insani yardımı engelleyeceğini belirten DiCarlo, bölgenin zaten kıtlık eşiğinde olduğunu ifade etti.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Operasyonlar ve Savunma Birimi Direktörü Edem Wosornu, El Fasher'deki çatışmanın 800 bin sivili tehlikeye atabileceğini belirtti ve kıtlık riskinin arttığını dile getirdi. Wosornu, tarafların insani yardımları kolaylaştırma konusunda acil adım atması gerektiğini söyledi.
Ayrıca, sivillerin korunması ve Sudan'da silahların susması için daha fazla uluslararası angajmanın gerekliliğine dikkat çeken Wosornu, BM'nin tek başına bu sorunla başa çıkamayacağını belirterek, "Yardımınıza ihtiyacımız var. Daha da geç olmadan harekete geçme zamanı. Milyonlarca hayat bize bağlı" dedi.
Sudan'da 30 yıllık Ömer el Beşir iktidarının devrilmesinin ardından sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki güç mücadelesinin devam ettiği hatırlatıldı. Bu durumun, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizine neden olduğu vurgulandı.