Böğürtlen çayı hangi hastalıklara iyi gelir faydaları nelerdir

Böğürtlen çayı hangi hastalıklara iyi gelir faydaları nelerdir

Böğürtlen çayının, vücut direncini artırarak nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi olduğu biliniyor. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesine de katkı sağlayan bu çayı, ara öğünlerde kuruyemiş ile birlikte tüketmek mümkün. İşte böğürtlen çayının faydaları, neye iyi geldiği ve en uygun zamanları...

Böğürtlen çayı, hafızayı güçlendirmeye yönelik etkisiyle az bilinse de oldukça önemli. Uzmanlar, kanser hücrelerinin yayılmasını engellediği için de bu çayı öneriyor.

BÖĞÜRTLEN ÇAYININ SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

Hazır haliyle marketlerde bulabileceğiniz böğürtlen çayını evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bunun için aktarlardan kurumuş böğürtlen yaprakları temin etmeniz yeterli olacak. Böğürtlen çayının sağlığa faydaları şunlar:

Böğürtlen çayı içerisinde bulunan cyaniding 3 glukoz adlı madde, kanserli hücrelerin yayılmasını engelleyici bir etkiye sahip.

Kurutulmuş böğürtlen yaprağından hazırlanan çay, öksürük, boğaz ağrısı ve bademcik şişmesi gibi rahatsızlıklara iyi gelir.

Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. İçeriğindeki lifler ve C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir.

Taze böğürtlen meyvesinden yapılan çay ise kan şekerinin düzenlenmesine katkı sağlar.

BÖĞÜRTLEN ÇAYI NASIL TÜKETİLMELİ?

Günde 2 bardağı aşmayacak şekilde böğürtlen çayı içilir. Ara öğünlerde veya yemek sonrası sindirim sorunlarını önlemek için de tüketilebilir. Grip veya nezle durumunda ise öğlen saatlerinde tüketerek bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlar.

BÖĞÜRTLEN ÇAYININ YAN ETKİLERİ

Böğürtlen yaprakları taneli olduğu için hassas midelerde mide bulantısı ve kusma gibi etkilere neden olur. Gallotannin içeriği nedeniyle karaciğer üzerinde olumsuz etkilere sahip olur, bu nedenle karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin doktora danışarak tüketmelerinde fayda var. Aşırı tüketim sindirim problemlerine yol açabileceği için günde 2-3 fincandan fazla böğürtlen çayı içilmemeli.