Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerindeki güne, BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 4,22 puan ve yüzde 0,05'lik bir düşüşle 8.856,29 puan seviyesinden başladı.
Bankacılık endeksi yüzde 0,71, holding endeksi ise yüzde 0,13 oranında azalma yaşadı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,03'lük artışla menkul kıymet yatırım ortaklığı yer alırken, en büyük kayıp yüzde 1'lik düşüşle gayrimenkul yatırım ortaklığı sektöründe oldu.
Önceki gün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 0,53'lük bir düşüşle 8.860,52 puandan kapandı.
Analistler, küresel pay piyasalarında, teknoloji hisselerindeki satışların etkisiyle negatif bir seyir görüldüğünü belirtti. Ayrıca, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Kongre'de yapacağı sunum ile ülkede açıklanacak ADP özel sektör istihdam verilerinin yatırımcıların odak noktasında olduğunu ifade etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkı para politikasını destekleyici ilave sıkılaştırma adımları attı. TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5'ten yüzde 2'ye düşürülürken, ihtiyaç kredilerindeki sınır yüzde 3'ten yüzde 2'ye indirildi. Ayrıca, taşıt kredilerindeki yüzde 2 sınırı korundu. TCMB, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesisine yönelik çalışmalarını sürdürüyor ve parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ek adımlar üzerinde çalışıyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk İslami bankacılığının 2024'te sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme göstermeye devam edeceğini öngörüyor.
Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirme raporunun piyasalar tarafından yakından takip edilmesinin yanı sıra, yurt dışında Almanya'da ticaret dengesi, Avro Bölgesi'nde perakende satışlar ve ABD'de ADP özel sektör istihdamı, Fed Bej kitap raporu ve Jerome Powell'ın Kongre'deki sunumu da izleniyor.
Teknik açıdan, BIST 100 endeksinde 8.800 ve 8.700 seviyeleri destek, 8.900 ve 9.000 puan ise direnç konumunda bulunuyor.