Geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşlerin ardından haftaya sert bir yükselişle başlayan Borsa İstanbul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail ve Filistin arasında yaşanan gerilim hakkında yaptığı açıklamaların sonrasında sert bir düşüş gösterdi.
İsrail'e ağır eleştiriler getiren ve Hamas için "Terör örgütü değildir, topraklarını ve halkını koruyan mücahitlerdir" ifadelerini kullanan Erdoğan'ın bu sözleri, yatırımcılar tarafından gerilimin büyüyeceği şeklinde yorumlandı.
Halihazırda yabancı yatırımcının çok seyrek bulunduğu Borsa İstanbul'da, bu sözlerin ardından yerli yatırımcıdan da satış baskısı geldi ve BIST100 endeksindeki düşüş 5 puanı aştı.
Düşüşlerin ardından Borsa İstanbul, aylar sonra ilk kez devre kesici çalıştırarak işlemleri 20 dakika süre ile durdurdu. 3 Ekim itibarıyla 8 bin 542 puana ulaşarak tüm zamanların rekorunu kıran BIST100, yeniden 7 bin 590 puan seviyesine kadar gerileyerek panik yaşanmasına neden oldu.
"İSRAİL, SEN BİR ÖRGÜT OLABİLİRSİN..."
28 Mayıs sonrası değişen ekonomi modeliyle birlikte Türkiye'nin uluslararası piyasalardan yeni yatırımcılar beklemesi, daha ılımlı bir dil ve Batı ile yeniden pozitif ilişkilerin kurulacağı şeklinde yorumlanmıştı.
7 Ekim tarihinde Hamas'ın İsrail vatandaşlarına yönelik saldırıları ile başlayan süreç, Türkiye ve Batı dünyası arasında yaşanan gerilimi yeniden zirveye çıkardı. Erdoğan, yaptığı konuşmada "Tüm Batı, Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin. Çünkü bu Batı'nın sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok. Hamas bir terör örgütü değil topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur" şeklinde konuşurken, açıklamalara ilk tepki Avrupa ülkelerinden geldi.
İTALYA'DAN AÇIKLAMALAR İÇİN 'MİDE BULANDIRICI' TEPKİSİ
Reuters'ın haberine göre kendisine Erdoğan'ın HAMAS tanımlaması sorulan İtalya Başbakan Yardımcısı ve aşırı sağcı Lig Partisi'nin lideri Salvini, söz konusu açıklama içi sözleri "Mide bulandırıcı" dedi ve Türkiye'nin İtalya Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak protesto önerisinde bulunacağını söyledi.
BORSA TARAFINDA UZUN SÜRELİ DÜŞÜŞE NEDEN OLABİLİR
Türkiye'nin geçmiş yıllarda olduğu gibi Avrupa ülkeleriyle yeniden sert bir tartışmaya girmesi, Borsa İstanbul tarafında uzun süreli bir satış baskısı yaratabilir. Uzmanlar, ilerleyen haftalarda şirketlerin bilançolarından ziyade siyasi hamlelerin endeks üzerinde etki yaratacağını belirlerken, şu anda borsa tarafında pozisyon almanın ve ileriyi görmenin çok zor olduğuna dikkat çekti.
İlgili Haberler