Bozkurt işareti tepki çekmişti. Gol sevinci Türkiye ile Almanya arasında diplomatik gerilime yol açtı

Bozkurt işareti tepki çekmişti. Gol sevinci Türkiye ile Almanya arasında diplomatik gerilime yol açtı

Merih Demiral'ın 'bozkurt' işareti yapması, Türkiye ile Almanya arasında diplomatik bir gerilime yol açtı.

Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırmasının ardından, Almanya da bugün Türkiye Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığını duyurdu.

EURO 2024 turnuvasında Almanya'da oynanan bir maçta Merih Demiral'ın 'bozkurt' işareti yapmasının ardından Ankara ve Berlin arasındaki gerilim artıyor. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Türk aşırı sağcıların işaretlerinin stadyumlarımızda yeri yok" açıklamasında bulunarak UEFA'ya yaptırım çağrısı yaptı. Bu gelişmeler üzerine, Berlin'in Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, dün Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

1200x675-cmsv2-add7cdc6-7ed5-5275-a5fd-201e488376cd-8548088.webp

Bugün ise Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen'i çağırarak konuyla ilgili görüşme gerçekleştirdi. Almanya Dışişleri sözcüsü, Büyükelçi'nin 'bozkurt' selamı nedeniyle çağrıldığını belirtti.

NE OLMUŞTU?

Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 mağlup ederek çeyrek finale yükseldiği maçta, golleri atan Merih Demiral, tribünlere iki eliyle ülkücülerin sembolü olan 'bozkurt' işaretini yaptı.

BOZKURT HAREKETİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Bu hareket, Avrupa'da şiddet ve aşırı milliyetçilikle ilişkilendirilen Ülkü Ocakları'nın sembolünü kullanması nedeniyle tepki çekti.

merih-demiral-bozkurt-isareti-ile-ilgili-konustu-om0x.webp

Demiral, "Türklükle alakalı. Türkiye'de hepimiz Türk'üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum" diyerek kendini savundu. UEFA ise Demiral hakkında soruşturma başlattı.

Alman medyası, işareti "aşırı sağcı" olarak nitelendirerek, altında yatan "ülkücü şiddet tehdidine" dikkat çekti ve UEFA'ya yasaklama çağrısında bulundu. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Türk aşırı sağcıların işaretlerinin stadyumlarımızda yeri yok" diyerek, Almanya'nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) ülkedeki ülkücü hareketle ilgili analizini paylaştı.