Bu araca binen yaşadı. Hem rahat hem masrafsız

Bu araca binen yaşadı. Hem rahat hem masrafsız

Rize'nin Ketenli Köyü'nde yaşayan Bayram Kar, çay taşıma işini daha kolay ve masrafsız hale getirmek için kendi tasarımı olan elektrikli bir araç yaptı.

Bayram Kar, yaz aylarında İstanbul'dan köyüne çay kesmeye geliyor. Dik rampaları ve taşımadaki zorlukları göz önünde bulundurarak, kendi imkanlarıyla tamamen elektrikli bir araç tasarlamaya karar verdi. Kendi atölyesinde çalışmalarına başlayan Kar, elindeki malzemeleri kullanarak, hiçbir ustadan yardım almadan, tamamen kendi emeğiyle "Fafatuka"yı üretti.

aw237412-01.jpg

Kar, aracının en büyük avantajının masrafsız olması olduğunu vurguladı. "Köylerde çayları taşımak büyük bir problem. Yollar çok eğimli ve kötü, araçlar ise maliyetli. Elimdeki malzemeleri değerlendirerek yük taşımak için bir araç tasarladım ve yaptım. Yüzde 70 eğimli rampalardan 300-400 kiloluk yükle rahatça çıkabiliyorum. Bu araç elektrikli, dolayısıyla benzin derdi yok. Fişe takıp iki saatte şarj edebiliyorsunuz. 5 kilowattlık bir motora sahip ve gayet de güzel oldu. Tamamen masrafsız hale getirmek için evin üzerine iki güneş paneli bile koyabiliriz," dedi.

aw237412-03.jpg

Bayram Kar, köyde tur attığında, aracın köylülerin büyük ilgisini çektiğini belirtti. "Köylüler, kendileri için de böyle bir araç yapmamı istiyor. Aracın şarj durumu gibi bilgileri telefon üzerinden öğrenebiliyorum. Aracın en güzel özelliği, herkesin kolayca kullanabilmesi. 70 yaşındaki biri bile rahatlıkla kullanabilir," diye ekledi.

aw237412-04.jpg