Bu da flört varyantı! Uzmanlar yaza damgasını vuracak diyerek uyardı

Bu da flört varyantı! Uzmanlar yaza damgasını vuracak diyerek uyardı

Covid-19'un yeni türü olan 'flirt (flört)' varyantının ortaya çıktığını ve yayılmaya başladığını belirten Prof. Dr. Şevket Özkaya, yaz tatili öncesinde uyarılarda bulundu ve bu yeni varyantın "bu yaza damgasını vuracağını" ifade etti.

Yaz tatili için geri sayım başlarken, Covid-19 virüsünün 'flirt' adını verdiği yeni bir varyantla yayılmaya başladığı bildirildi. Özellikle Amerika'dan gelen raporlarda görülen bu yeni varyantın Avrupa'ya doğru yayıldığını belirten Prof. Dr. Şevket Özkaya, tatil öncesinde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

"YENİ BİR MUTANT VİRÜS ORTAYA ÇIKTI: FLIRT"

Prof. Dr. Özkaya, "Son günlerde bildirilen vakaların neredeyse üçte birinin bu yeni virüs mutasyonundan kaynaklandığını biliyoruz. Bu virüs mutasyonu, 'omicron' ailesinin yeni bir türüdür. Aldığı mutasyonların baş harflerini kullanarak 'flirt' adı verilen yeni bir mutant virüs ortaya çıktı" dedi.

Henüz ülkemizde tespit edilmemiş olsa da, Avrupa ve Amerika'da başlayan bu salgının ülkemize de er ya da geç ulaşacağını belirten Prof. Dr. Özkaya, Amerika ve Avrupa'nın açık havada olmaları nedeniyle bu varyantın yayılmasının çok fazla olmayacağını düşündüklerini ekledi.

"ÜLKEMİZDE DE YAYILACAĞINI BİLİYORUZ"

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yurt dışı tatilleri ve toplu etkinliklerin artmasıyla bu yeni varyantın ülkemizde de yayılacağını öngören Prof. Dr. Özkaya, "Tatil sonrası, hac dönüşleri ve yaz aylarının getirdiği düğün, bayram gibi toplu etkinlikler nedeniyle ülkemizde de bu varyantın yayılacağını biliyoruz" dedi.

"KANSER HASTALARI RİSK ALTINDA"

Flirt varyantının omicron ailesinin bir parçası olduğuna dikkat çeken Özkaya, "Bu virüsü ve hastalığı artık iyi tanıyoruz. Test yapmaya gerek yok. Bu varyantın ülkemize de geleceğini biliyoruz. Flirt, insanlarda uzun süreli şikayetlere neden oluyor. Dalgalanmalarla seyreden bir hastalık. Bir gün iyisiniz, bir gün kötüsünüz. Özellikle kanser hastaları risk altında. Kemoterapi alan kişilerin yanı sıra yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde akciğer tutulumu gözleniyor" şeklinde konuştu.

"BU YAZA DAMGASINI VURACAK"

Özkaya, kanser hastalarının akciğerlerinin örnek olarak verildiği ve bu yeni virüsün yaz aylarında önemli bir etki yaratacağını belirtti.