Bunu eken üniversite öğrencisi paraya para demiyor. Bahçesi olanlar yaşadı kilo fiyatı dudak uçuklatıyor

Bunu eken üniversite öğrencisi paraya para demiyor. Bahçesi olanlar yaşadı kilo fiyatı dudak uçuklatıyor

Düzce Üniversitesi’nde okuyan 21 yaşındaki Muhammet Bilal Köse, tarlasında yetiştirdiği 7 farklı türdeki yaban mersinleri 3 yıl sonra ilk meyvelerini verdi. Sattığı ürünlerin fiyatı dudak uçuklattı.

Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Muhammet Bilal Köse, bir hocasının tavsiyesi üzerine yaban mersini yetiştirmeye başladı.

7 FARKLI TÜRDE 6 BİN FİDAN

Yaban mersini yetiştiriciliği için 3 yıl emek veren Köse, emeğinin karşılığını aldı. Tarlasında 7 farklı türde 6 bin fidan yetiştiren Köse, ilk hasadını yaptı.

kapak-123524.jpg

YABAN MERSİNİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Yaban mersini, yapılan araştırmalara göre doğal olarak daha az şeker içeriyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hafızaya iyi geldiği, kalp sağlığına olumlu etkileri olduğu ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için hücresel hasar riskini azalttığı da tespit edilmiş.

4-2-11zon-293.webp

YİYECEKLERİ YABAN MERSİNLERİNİ KENDİLERİ TOPLUYORLAR

Muhammet Bilal Köse’nin tarlasına gelen vatandaşlar, yaban mersininin yetiştirilmesi hakkında bilgi alıyor ve yiyecekleri meyveleri dalından kendileri hasat ederek taze tüketiyorlar.

Yaban mersini tarlası kurma hikayesini anlatan Muhammet Bilal Köse şunları söyledi:

2021 yılında arsa satın aldık. Ailemle birlikte tropikal bir bitki yetiştirmek istiyorduk. Üniversitede bir hocamın tavsiyesiyle yaban mersini yetiştirmeye başladık ve 2021 Kasım ayından beri bu işle uğraşıyoruz. İlk hasadımızı bu yıl yaptık ve Temmuz ayı sonuna kadar devam edeceğiz. Bahçemizde 7 farklı cinsten 6 bin fidan var.”

yaban-mersini-nasil-yetistirilir-shutter-5.jpg

BU MEYVEYLE PARAYA PARA DEMİYOR

Yaban mersininin yetiştirilmesinin zorluğuna değinen Köse, toprağın PH değerinden köklerindeki nem oranlarına kadar dikkat edilmeli. Düzce’de yaban mersinine uygun çok az sayıda bahçe olduğunu ve ilk hasatlarını kilosu 350 TL’den verdiklerini söyledi.

zayif-bagisiklik-belirtileri-2.webp

KORONAVİRÜS DÖNEMİNDE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Ayrıca koronavirüs döneminde yaban mersininin bağışıklık sistemini güçlendiren, şekere ve tansiyona faydalı bir bitki olarak tanındığını, talebe yetişemediklerini ve merak eden vatandaşların akşam serinliğinde gelip kendilerinin meyve topladığını belirtti.