Burdur Gölü'nü koruma amacıyla başlatılan Lisinia Projesi kapsamında, mısır ve yoncaya göre daha az su tüketen gül, lavanta ve adaçayı gibi bitkiler dikildi.
Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de bulunan Lavanta Deresi olarak bilinen bölgede yaklaşık 900 dekar alana dikilen adaçayları, iklim değişikliği nedeniyle erken çiçek açınca tarlalar mor renge büründü.
LİTRESİ 1500 TL'DEN BAŞLIYOR
Temmuz ile Ekim ayları arasında hasat edilen adaçayının hem kurusu hem de yağı farklı alanlarda kullanıldığı için büyük ilgi gördüğünü söyleyen i söyleyen Lisinia Doğa Projesi kurucusu Veteriner Öztürk Sarıca, “Adaçayı yağı, geçen yıl kilosu 1000 ile 1500 TL arasında satıldı" dedi. Üreticiler bu yılki fiyatların daha da artmasını bekliyor.
Yaklaşık 900 dekarlık alanda adaçayı üretimi yapıyoruz. Bu yıl iklimsel değişikliklerden dolayı adaçayları erken çiçek açtı.
ADETA ŞİFA DEPOSU
Adaçayı mide ağrıları, Helikobakter Plori’nin neden olduğu gastritler ve Staphylococcus Aureus’un yol açtığı diğer hastalıklara karşı çok etkili.
Ayrıca sindirim sistemi problemlerinde, özellikle gaz sorunları, çocukların gaz problemlerinde de adaçayı kullanılıyor.
Adaçayı antimikrobiyal özellikleriyle bakterileri öldürmenin yanı sıra mantar ve virüslere karşı da etkili.
Geçmeyen boğaz ağrılarında, Streptokok gibi antibiyotiklere dirençli bakterilere karşı da etkili.
SUSUZ YETİŞİYOR, YÜKSEK FİYATA SATILIYOR
Adaçayının yüksek kesimlerde susuz yetiştiğini ve litre fiyatının 1000 ile 1500 TL arasında fiyatının değiştiğini söyleyen Öztürk Sarıca, “Adaçayı 800 ile 900 rakımları arasındaki bölgelerde damlama sulama sistemiyle, daha yüksek rakımlarda ise susuz yetişebiliyor” dedi.
Adaçayı hasadının temmuz ayında başlayıp ekim ayı sonuna kadar devam ettiğini ifade eden Sarıca, “Uzun bir hasat dönemi var ve bu dönemde gelen taleplere göre adaçayının yağı çıkarılıyor veya kurusu satılıyor. Geçen yıl adaçayı yağı litre fiyatı 1000 ile 1500 TL arasındaydı, bu yıl fiyatların daha da artması bekleniyor” dedi.