Masadaki 4 formül ortaya çıktı
Kabine, hafta sonu Ahlat'ta toplanacak ve gündeminde Meclis'e sunulacak yeni yasal düzenlemeler yer alacak. Bu çerçevede, hükümet ve AKP, Eylül ayında başlayacak olan İş Kanunu'nda değişiklikler için hazırlık yapmaya hazırlanıyor. Çalışma hayatındaki düzenlemeler sadece esnek çalışma modellerini değil, aynı zamanda kısa çalışma ödeneğiyle ilgili konuları da kapsayacak.
4 YENİ MODEL İLE ÇALIŞMA HAYATI DEĞİŞECEK
Ekonomi’de yer alan habere göre, İş Kanunu'nda yapılacak değişiklikler için dört farklı model üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Bu çalışmaların "Uzaktan çalışma modeli, kısmi çalışma modeli, değişken zamanlı çalışma modeli ve akademik eğitim amaçlı çalışma modeli" başlıkları altında ilerleyeceği belirtiliyor.
MESLEK GRUPLARI BELİRLENİYOR
Esnek çalışma modelinin, her meslek grubunu değil, çağın gereksinimlerine uygun belirli meslek gruplarını kapsayacağı ifade ediliyor. İş Kanunu'nun günümüz koşullarına göre yeniden şekillendirilmesi planlanırken, farklı formüllerin değerlendirileceği de vurgulanıyor. Esnek çalışma modelinin özellikle dijital alanlarda faaliyet gösteren bazı mühendislik dalları gibi çağın mesleklerini kapsayacağı belirtiliyor.
ÇALIŞMA SAATLERİ KISALABİLİR
Yeni dönemde, haftada 5 gün olan çalışma süresinin 4 güne indirilmesi şimdilik düşünülmüyor ancak çalışma saatlerinin kısaltılabileceği öne sürülüyor. Yapılacak değişikliklerle, gençlerin çalışma hayatına kazandırılması ve yurt dışına gitme eğilimlerinin önlenmesi hedefleniyor. Kaynaklar, İş Kanunu'nda yapılacak değişikliklerin özellikle yapay zeka alanında yetenekli gençlerin Türkiye’de istihdam edilmesi ve onlara iş imkanları sağlanmasına yönelik olduğunu belirtiyor. Yeni nesil, genellikle oturdukları yerden çalışmayı tercih ediyor ve bu düzenlemelerle gençlerin çalışma hayatına katılımı teşvik edilecek.