Araştırmalara göre işgücüne dahil olmayanların sayısı 32 milyon kişi ve bunun da yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor. Çalışabilir nüfusta istihdam edilenlerin sadece üçte biri kadınlardan oluşuyor. Çalışmadan emekli olmanın formülü var. Çalışmayan ev hanımlarının düşük primle emekli olma imkanı bulunuyor. Peki, Çalışmayan kadınlar nasıl emekli olabilir?
Evden emeklilik için 3 yol bulunuyor. Bunlardan birini seçerek geleceğinizi garanti altına alabilirsiniz.
Bunlar,
1) İsteğe bağlı sigorta,
2) Vergisiz esnaflık,
3) Doğum borçlanması.
3 ÇOCUĞA KADAR DOĞUM BORÇLANMASI MÜMKÜN!
Annelere sağlanan önemli bir ayrıcalık olan doğum borçlanmasında; doğumdan önce sigortası bulunan kişi, doğumdan sonra boşta geçen sürelerinin 2 yıla kadar olan kısmını borçlanabiliyor. 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yapabilmek mümkün. Böylece 3 çocuğu bulunan anne, toplam 6 yıla kadar borçlanarak 2160 gün prim kazanıyor.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA
Sosyal güvencesi olmayan kadınlar, çalışmalarına gerek kalmadan Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurarak kendilerini sigortalı yaptırabilir. Bunun için düzenli olarak her ay prim ödemek gerekiyor. Bu yolu seçen emeklilik hakkı kazanabildiği gibi hem kendisi hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sağlık hizmetinden de ücretsiz yararlanabilir. İsteğe bağlı sigorta için aranan şartlar ise şöyle: 18 yaşından büyük olmak. Zorunlu sigorta gerektiren işlerde çalışmamak. Sahip olduğu sigorta nedeniyle aylık alıyor olmamak. ‘Gelir Vergisi’nden muaf’ olduğunu belgelemek.
ESNAF MUAFİYETİ NEDİR?
Bir başka yöntemle de esnaf muafiyet belgesi alarak, vergiden muaf olabilirsiniz. Bu haktan sadece evde kendi imkanlarıyla el işi dikiş nakış, erişte, mantı, kuru çiçek gibi ürünlerin üretimini yapan kadınlar faydalanabiliyor. Vergi kanununda düzenlenen ‘Esnaf Muaflığı’ özellikle ev kadınları için de büyük bir avantaj getiriyor. Motorlu taşıt kullanmamak şartı ile bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler, gezici olarak bir mesleği icra edenler, evlerde işçi almamak şartıyla üretim yapıp satanlar vergiden muaf esnaf sayılıyor. Bu tür işleri yapanlar vergi dairelerine başvurduklarında ‘Esnaf Muafiyet Belgesi’ alabiliyor.
Emeklilik yolunu açan bu kolaylık, sağlıktan da ücretsiz yararlanma hakkı tanıyor. Tercih etiğiniz bu yöntemde üstelik devlet 2 gün avantajı da sunuyor. Yani 28 gün üzerinden prim yatıran, 30 gün çalışmış sayılıyor. Esnaf muaflığı sağlayan yöntemi seçen kadınlar, SGK’ya başvurarak sigortalı oluyor.
İsteğe bağlı sigortada emeklilik şartları Bağkur’a göre düzenleniyor. Bunun için kadınlarda tam emeklilik için 7 bin 200 gün ve 58 yaş gerekirken kısmi emeklilikte 5 bin 400 gün ve 61 yaş isteniyor. 9 Eylül 1999’dan önce sigortalı olmuş bir kadın buradaki primlerini 3 bin 600 günle isteğe bağlı sigorta ile tamamlayıp bu kez 58 yaşında emekli olabiliyor.
Mustafa Balbay açıkladı! Daha hangi bakanlar gönderilecek?
2 ilaç daha geri ödeme kapsamına alındı
Motorin ve LPG’yi yalnız bırakmadı
4A, 4B ve 4C ne kadar emekli aylığı alır? İşte kalem kalem maaş hesaplaması