Turp, içerdiği antioksidanlar, potasyum ve kalsiyum sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma ve yüksek tansiyon riskini azaltıyor. Ayrıca, içerdiği nitrat ile kan akışını düzenlemeye yardımcı oluyor. Prof. Dr. Canan Karatay'ın önerisiyle birleşen turp tereyağı, soğuk kış günlerinde kahvaltıda tercih edilen bir lezzet haline geliyor. Özellikle Urfa ve Trabzon tereyağlarının tercih edilmesi, sağlık açısından daha faydalı olabileceğine dikkat çekiliyor.
Prof. Dr. Karatay, tereyağının beyin için önemli bir kaynak olduğunu vurgulayarak, hakiki köy tereyağının tüketilmesini tavsiye ediyor. Yapılan araştırmalar, tereyağının kalp ve damar hastalıkları ile felce yol açmadığını, hatta günde bir yemek kaşığı tereyağı tüketmenin Tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini gösteriyor.
Ayrıca, Prof. Dr. Karatay'ın çay ve kahve üzerine önerileri de dikkat çekiyor. Şeker tüketmek istemeyenler için çaya tereyağı eklemek önerilirken, kahve severler için de tereyağlı kahve önerisi sunuluyor. Bu önerilerle birlikte zeytinyağı tüketiminin de önemli olduğunu belirten Karatay, sabah ve akşam birer kahve fincanı zeytinyağı içilmesinin sağlık açısından faydalı olabileceğini belirtiyor.