Canlı yayında duyurdu! Zam gelecek

Canlı yayında duyurdu! Zam gelecek

Temmuz ayında elektriğe yapılan yüzde 38'lik zamdan sonra, yıl sonuna yaklaşırken vatandaşlar yeni bir zam olup olmayacağını merak etmeye başladı. Enerjisa CEO'su, katıldığı canlı yayında bu konuya ilişkin soruları yanıtladı.

Zam gelecek

Elektriğe en son temmuz ayında yüzde 38 oranında zam yapılmıştı. Yıl sonuna yaklaşırken, elektrikte yeni bir zam olup olmayacağı merak konusu oldu.

Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Erbil Bayçöl, CNBC-e'de katıldığı bir programda bu konuda açıklamalarda bulundu. Bayçöl, elektrik tüketiminin yüzde 70-75'inin devlet tarafından sübvanse edildiğini ve doğal gazda meskenler için sübvansiyon oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu belirtti.

Bu durumun Türkiye'nin hazinesine yıllık 5-10 milyar dolarlık bir yük getirdiğini ifade ederek, bu yükün yönetilmesinin ve topluma paylaşılmasının zorluğuna dikkat çekti.

elektrik-zammi-geri-alinmali.webp

ZAM GELİYOR MU?

Bayçöl, elektrik fiyatlarına yönelik bir zam olup olmayacağını kesin olarak bilmediğini, ancak zam ihtimalinin mevcut olduğunu vurguladı. Elektrikte mesken tüketiminde yüzde 70 seviyesinde bir sübvansiyon bulunduğunu ve genel sistemde sübvansiyon oranının yüzde 50 olduğunu belirtti. Sübvansiyonlu sistemden kademeli olarak çıkılacağına dair sinyallerin Orta Vadeli Program (OVP) içinde verildiğini ifade etti. Temmuz ayında elektrikte konut tüketiminde yapılan yüzde 38’lik zammın ardından, 100 kilowatt tüketim yapan bir hanenin elektrik bedelinin 207,33 liraya yükseldiğini söyledi.