Cemaatsiz kalan kilise satışa çıkarıldı

Cemaatsiz kalan kilise satışa çıkarıldı

Hollanda'da cemaat olmadığı için satılan kilise sayısının her geçen yıl artıyor. İnternet sitesinde ilana verilen bir kilise, 475 bin Euro'ya (16.764.763,76 Türk Lirası) satışa çıkarıldı.

Hollanda'da son 50 yılda kiliseye gidenlerin sayısının hızla azalması, boş kalan ve satılığa çıkarılan kilise sayısının artmasına yol açıyor.

Cemaatsiz kalan birçok kilise restoran-bar, ev, işyeri veya kapalı oyun alanı gibi farklı amaçlarla dönüştürülüyor veya yıkılıyor. Örneğin, internet üzerinde satışa sunulan bir kilise 475 bin Euro'ya (yaklaşık 16.8 milyon Türk Lirası) satışa çıkarılmış durumda.

gq-cugbwaiqf2p.png

Hollanda'daki kilise binalarının geleceği konusunda tez hazırlayan araştırmacı Herman Wesselink'e göre, 2030 yılına kadar yaklaşık bin kilise binası daha cemaatsizlik nedeniyle boş kalacak. Wesselink, bu durumun temel nedeninin nüfus hareketliliği ve toplumun dinî kurumlarla ilişkisinin değişmesi olduğunu belirtiyor. Son 50 yılda Hollanda'da halkın kiliseden uzaklaştığını ve inançlı kilise cemaatinin yaşlanarak zamanla azaldığını vurgulayan Wesselink, 2030 yılında sadece 63 bin kişinin kiliseye devam etmesinin beklendiğini ifade ediyor.

98.jpg

Gelecekte, büyük şehirlerde birkaç kilisenin ayakta kalabileceğini ancak küçük yerleşim yerlerindeki kiliselerin büyük ölçüde kapanıp satılacağını öngören Wesselink'e göre, bu durum sadece Katolik kiliseleri için değil, Protestan kiliseleri için de geçerli.

Hollanda Televizyonu (NOS) verilerine göre, bu durum Katoliklerle sınırlı değil; Protestan kiliseleri de cemaatlerinin azalması sebebiyle kapılarını kapatıyor.