Cemevleri'nin aydınlatma giderlerinin ödenmesine Dair Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan yönetmelik, Cemevleri'nin aydınlatma giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden ödenmesine ilişkin usul ve esasları içeriyor. Buna göre, Cemevinin aydınlatma giderlerinin ödenmesi için ilgili Cemevinin bulunduğu ildeki il kültür ve turizm müdürlüğüne yazılı talepte bulunulması gerekecek.
Sayaç tefrik işlemlerinin kontrolü, il müdürlüğünün teknik personeli tarafından Cemevinin özellikleri göz önünde bulundurularak yapılacak. Aranan koşulların sağlandığı tespit edilen Cemevlerinin aydınlatma giderleri fatura ibrazına bağlı olarak il müdürlüğü tarafından ödenecek ve bu durum Cemevine bildirilecek. Aydınlatma gideri ödenen Cemevleri, her yıl il müdürlüğü tarafından yerinde kontrol edilecek.
ÖDEME YAPILMAYACAK DURUMLAR
Yönetmelikte, ödeme yapılmayacak durumlar da belirlendi. Örneğin, ticari amaçla kullanılan bölümlerin aydınlatma giderleri Bakanlık bütçesinden ödenmeyecek ve hükümlere uymamanın sonucunda ödenmesi gereken her türlü bedel abone tarafından ödenecek. Bu bedellerden Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı sorumlu tutulmayacak.
ALEVİLİK AYRI BİR İNANÇ OLARAK KABUL EDİLDİ
Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avusturya Alevi Toplulukları Federasyonu'nun (ATF) başvurusu üzerine Aleviliği İslamiyet'ten ayrı bir inanç olarak kabul etmişti.
Bu karar, Türkiye'de yeni bir tartışma konusu haline gelmişti. Alevilik ayrı bir inanç olarak tanımlandı.
ATF, Mart 2009'da dini bir topluluk olarak resmen tanınmak için Avusturya kurumlarına başvurmuştu. Avusturya'daki 'İslam Dini Cemaati', bu talebi olumsuz bir şekilde karşılamıştı.
ATF ise Aleviliğin, İslam'ın dini öğretilerine tamamen zıt olan bir sentez olduğunu iddia etmişti. Ancak Avusturya hükümeti, Alevi topluluğunun taleplerini reddetti ve Aleviliği İslamiyet'in bir parçası olarak tanımladı.
Anayasa Mahkemesi, bu kararı 1 Aralık 2010'da iptal etti. İslam Dini Cemaati, bu kararı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı, bu defa mahkeme görüşmeyi reddetti. Bunun üzerine konu Yüksek İdare Mahkemesi'ne taşındı ve bu mahkeme İslam Dini Cemaati'nin lehine karar verdi. Bu süreç 2019 yılına kadar devam etti ve Alevi topluluğu haksız bulundu. Bunun üzerine konu AİHM'ye taşındı.
AİHM, İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler Sözleşmesi'nin 9. maddesine dayanarak Aleviliğin İslam'dan ayrı bir inanç olduğunu kabul etti. Ayrıca ATF'ye 10 bin euro manevi tazminat ve masraflar için 20 bin euro tazminat ödenmesine karar verdi.
ALEVİLİK NEDİR
Alevilik, Hacı Bektaş-ı Veli'nin mistik öğretilerini takip eden ve Ali ve On İki İmam'ın öğretilerine dayandığı kabul edilen yerel bir İslami geleneğe işaret eder. Alevi öğretileri, genellikle dede adı verilen dini liderler tarafından aktarılır. İslam'ın altı iman esası Alevilik içinde kabul edilirken, diğer mezheplerden farklı yorumlamalar mevcuttur. Alevi öğretileri, yerel Türk kültürü ve dünya görüşü ile sentezlenmiş ve bu da İslam'ın heterodoks bir yorumunu ortaya çıkarmış.