1986 yılında yaşanan Çernobil nükleer felaketinin en çok etkilenen bölgelerinden birinde yaşayan solucanlar, radyasyona karşı direnç gösterdiği gözlemlendi.
ARAŞTIRMACILAR ÇERNOBİL'DE SOLUCAN İNCELEDİ
Bilim insanları, Çernobil Hariç Tutma Bölgesi'nde yaşayan nematod türü solucanları incelemek üzere bölgeye gitti. Toprak örneklerinden, çürüyen meyvelerden ve diğer materyallerden toplanan solucanlar, farklı radyasyon seviyelerine maruz bırakıldı.
SOLUCANLARIN GENOMLARI ZARAR GÖRMEDİ
Araştırmacılar, solucanları incelemek üzere New York Üniversitesi'ne götürdü. Yapılan incelemelerde, yüksek radyasyon seviyelerine rağmen solucanların genomlarının zarar görmediği belirlendi.
SOLUCANLAR AŞIRI KOŞULLARA DAYANIKLI
Araştırmanın başyazarı Dr. Sophia Tintori, "Çernobil akıl almaz boyutlarda bir trajediydi, ancak felaketin yerel nüfus üzerindeki etkilerini hala tam olarak kavrayabilmiş değiliz. Ani çevresel değişim, iyonlaştırıcı radyasyona karşı doğal olarak daha dirençli olan türleri ve hatta bir tür içindeki bireyleri seçti mi?" dedi.
New York Üniversitesi'nde biyoloji profesörü olan Matthew Rockman ise "Bu solucanlar her yerde yaşıyor ve hızlı yaşıyorlar, dolayısıyla tipik bir omurgalı daha ayakkabılarını giyerken onlarca nesil evrim geçiriyorlar" ifadelerini kullandı.
ÇERNOBİL SOLUCANLARINDA NELER GÖZLEMLENDİ?
- Çernobil'de yaşayan solucanlar, radyasyona karşı direnç gösteren bir "süper güç" geliştirmiş gibi görünüyor.
- Bu solucanlar, genomlarına zarar vermeden yüksek radyasyon seviyelerine dayanabiliyor.
- Araştırmacılar, bu solucanların aşırı koşullara dayanabilen dirençli hayvanlar olduğunu belirledi.