Ceset çiçeği nedir? Ne işe yarar?

Ceset çiçeği nedir? Ne işe yarar?

Dünyanın en kötü kokusuna sahip olan bitkidir. Kötü kokulu olması nedeniyle ceset çiçeği (Corpse flower) ya da amorphophallur tıtanıum da deniyor. Peki ceset çiçeği nedir? Ne işe yarar? İşte detaylar...

Latince adı Amorphophallus titanum olan bitkinin boyu 3 metreye kadar çıkabiliyor. Bitki, çiçek açarken çürüyen ete benzer bir koku yayıyor.

Ceset çiçeği aslında ölü bir hayvanı taklit etmek için kötü koku yayıyor. Böylelikle leşlerden beslenen sinekleri kendisine çekiyor. Ceset çiçeği genellikle Sumatra Adası''nın yağmur ormanlarında görülüyor.

Endonezya''nın Bengkulu kentinde bir evin bahçesinde ülkede nadir olarak görülen ve ulusal çiçek olarak kabul edilen” Rafflesia arnoldii” açtı. "Ceset çiçeği" olarak bilinen çiçek, adını çürümüş et kokusundan alıyor.

Dünyadaki en büyük tek çiçeğe sahip olan ceset çiçeği açtı.

Bitki olmasına rağmen fotosentez yapmayan, kökü olmayan ve yaprağı olmayan ceset çiçeği (Rafflesia arnoldii), adını çürüyen ete benzeyen kokusundan alıyor.

Ceset çiçeği, en büyük haliyle çapının 1 metreye ulaşmasıyla dünyanın en büyük çiçeği olarak kabul ediliyor.

Yaydığı koku ile sinek gibi böcekleri kendine çekerek tozlaşmalarını sağlayan ceset çiçeği, Güneydoğu Asya''ya özgü bir çiçek olarak dikkat çekiyor.

Ceset çiçeği, Endonezya''da beyaz yasemin ve ay orkidesi ile birlikte üç ulusal çiçekten biri olarak kabul ediliyor.

Çiçek ülkede resmi olarak, 1993 yılından itibaren ulusal "nadir çiçek" olarak tanınıyor.

İlgili Haberler