Tekrardan parlamenter sisteme dönmek için CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile toplantılar düzenliyor. Bir sonraki toplantı tarihi 28 Şubat. O toplantı sonunda ortak açıklama yapılacak.
CHP lideri, liderler arasında adayın kim olacağının konuşulmadığını, şu ana kadar hedefin güçlendirilmiş parlamenter sisteme genişi kitlelere aktarmak olduğunu belirtti.
Britanya merkezli Reuters haber ajansına konuşan Kılıçdaroğlu şunları ifade etti: “Cumhurbaşkanı adayının devlet deneyiminin olmasını, devleti tanımasını arzu ediyoruz; tarafsız olması gerektiğini söylüyoruz. Asıl yetkinin yürütme organında yani başbakanda olmasını, cumhurbaşkanının yetkilerinin büyük ölçüde kısıtlanması gerektiğinden yanayız. Cumhurbaşkanı kim olacak veya kim olmayacak onu daha sonra kendi aramızda oturup konuşacağız.”
‘BENİM İÇİN ONUR’
Kılıçdaroğlu, muhalefet partileri başkanlarının, kendisinin Cumhurbaşkanı adayı olmasını isterlerse, vereceği cevap için, “Elbette (kabul ederim). Cumhurbaşkanlığı onurlu bir görev. Beş genel başkanın benim ismimi telaffuz etmesi her şeyden önce benim için onur” karşılığını verdi.
CHP lideri şöyle devam etti: “Ayrıca beş genel başkanın bana güven duyması anlamına geliyor, bu da benim için son derece önemli. Üç, benim sorumluluğumun arttığını bilmem lazım. Görev yaptığım sürede o beş genel başkana karşı sorumluyum ve onlara asla hayal kırıklığı yaşatmamalıyım.”
Beş genel başkanla 28 Şubat’ta bir araya gelecekleri toplantıda güçlendirilmiş parlamenter sistemden neyi amaçladıklarını kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, TBMM’nin göstermelik olmaktan çıkarılmasını istediklerini kaydetti.
Kılıçdaroğlu, devlette liyakat sisteminin egemen olması, siyasi etik yasasının çıkarılması gibi öncelikleri olduğunun altını çizdi.