AKP milletvekillerinin imzasıyla sunulan teklife göre, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu’nda Stokçuluk yapanlara uygulanan para cezalarının ‘50 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar’ çıkabileceğini öngören düzenleme, ‘100 bin TL’den 2 milyon TL’ye kadar’ olarak değiştirilecek. Düzenlemeyle birlikte stokçuluktan neyin kastedildiğine dair net verilerin olmadığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Örneğin; patatesin ve soğanın hasadı Ekim, Kasım aylarında yapıldıktan sonra depoya konur. Depoya konan ürünlerin satışı da süreç içerisinde Mart, Nisan aylarına ka dar yapılır. Patates ve soğan fiyatları arttığında bu insanları stokçulukla suçlayıp ceza mı yazacaklar?” diye sordu.
"MISIR'DAN İTHAL PATATES GETİRMEK ZORUNDA KALDILAR"
Serbest piyasa ekonomisinde fiyat belirlemeye devletin müdahale edemeyeceğini söyleyen Gürer, “Patates ve soğan çiftçisine baskınlar yaparak, patateslerin ve soğanların vaktinden önce piyasaya çıkmasına neden oldular. Mayıs ayında patates yetmeyince bu kez de Mısır’dan ithal patates getirmek zorunda kaldılar. Ürünün piyasa sürülmeden önce planlamasının yapılması, sağlıklı depoların yapılması ve ürünleri katma değerli hala getirecek çalışmaların yapılması lazım” ifadelerini kullandı.
"ŞU ANDA VADELİ SATIŞ YOK"
Piyasada stokçuluk yapılacak ürünün olmadığına dikkat çeken Gürer, “Şu anda vadeli satış yok. Sektördekiler nakit paraları da olmadığı için gidip ürün alamıyor. Ürününü, önünü göremediği için vadeli satmayan vatandaş stokçu mu oluyor? Alınan bu karar tamamen kamuoyunda var olan tepkileri ötelemek, bir suçlu yaratmak içindir. Taklit ve tağşiş ürünlerde cezayı arttırdılar. Bununla ilgili bir kanun var. Bakanlığın yaptığı denetimlerde ortaya çıkan taklit ve tağşiş ürünlerin kamuoyuna duyurması gerekiyor. Ancak bir yıldır bu ürünler için hiçbir açıklama yapmadılar. Kamuoyu neye kilitlenirse gündemlerini oraya çeviriyorlar ve o konu üzerinden algı yaratarak kendi sorumluluklarını üzerlerinden atmaya çalışıyorlar. Bunların tamamı iktidarın yanlış ve yetersiz yönetiminden kaynaklanıyor” dedi.
"SOKÇULAR KİM?"
Stokçuluk yapanlara cezaların arttırılmasının çözüm olmadığını söyleyen Gürer, “Kurdaki artış, üretim kalemlerinde yaşanan sorunlardan dolayı stokçuluk yapacak vatandaşın, ürün alabilecek olanağı kalmadı. Meclise stokçulukla ilgili bir kanun teklifi getiriliyorsa öncelikle stokçuluk tanımından ne anlıyorlar, stokçular kim, hangi ürünler stoklanıyor? Bunların açıklanması gerekiyor” ifadelerini kullandı. İktidarın ekonomik anlamda suçladığı her ülkeyle ticaret hacimlerini arttırdığına dikkat çeken Gürer, “Kimi dış güç olarak hedef gösterseler onlarla ticaretler büyüyor” diye konuştu.(Ankara-Mehmet Akgün)
Yeni zamlı maaş ne kadar, kaç TL olacak? Asgari ücret 2022 zammı için müjde geldi!
Sofralar yangın yeriydi! Markette ilk kez bir indirim geldi
Herkesin konuştuğu ikinci el otomobil fiyatları için kritik tarih