Resmen kaldırıldı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortasız çalıştırma ile ilgili önemli bir düzenlemeye imza attı. Türkiye genelindeki işverenlere yönelik bu kapsamlı düzenleme, çeşitli yaptırımlar öngörüyor.
Yeni düzenleme ile, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği, buğday, kolza (kanola), kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri destekleme kapsamına alındı. 2025 üretim yılı için destek katsayısı dekara 244 TL olarak belirlendi. Ancak, destek katsayıları ürünlere göre değişiklik gösterecek.
BAZI DESTEKLER KALDIRILDI
Yeni düzenlemeye göre, 2025 itibarıyla gübre ve mazot destekleri ile 17 ürün için uygulanan fark ödemesi (prim) desteği sona erecek. Çiftçiler, bu destekleri son kez 2024 üretim yılı için alabilecek.
İLK DEFA BİTKİSEL ÜRETİM DESTEKLERİ 3 YILLIK AÇIKLANDI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bitkisel üretim desteklerinin bu kez 3 yıllık olarak açıklandığını belirtti. Yumaklı, destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildiğini ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm üreticilerin destek alacağını açıkladı. Ayrıca, destek tutarlarının her yıl girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre güncelleneceğini vurguladı.
Destekleme modelinde, ürünler üretim maliyetlerine göre kategorilere ayrıldı ve her kategori için belirli bir destek katsayısı belirlendi. Örneğin, arpa ve buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 TL, ayçiçeği ve soya üretenler ise dekara 366 TL destek alacak.
GELECEK YIL YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Yeni düzenlemeyle birlikte, yem bitkisi üreten çiftçilere süt havzası olarak belirlenen illerde ilave destek verilecek. 2025-2027 dönemi destekleme düzenlemesi, 1 Ocak 2025 ve 1 Mayıs 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.