Çin ekonomisi beklentilerin altında büyüdü

Çin ekonomisi beklentilerin altında büyüdü

Çin ekonomisi, Nisan-Haziran döneminde beklenenden düşük bir büyüme kaydetti. Bu durum, Pekin hükümetinin ekonomiyi canlandırmak için daha fazla teşvik önlemi açıklayabileceği beklentilerini artırdı.

Çin ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin altında büyüyerek %4,7 oranında bir büyüme kaydetti. Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, bu dönemde gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) geçen yılın aynı dönemine göre %5 artarak 61,68 trilyon yuan (yaklaşık 8,5 trilyon dolar) seviyesine ulaştı.

Büyüme oranı, finansal bilgi servisi Wind'in %5 tahmininin altında gerçekleşti ve hükümetin %5 civarında hedeflediği büyüme rakamının altında kaldı. 2023 yılında Çin ekonomisi yıllık bazda %5,2 büyümüştü.

1807510.jpg

Ayrıca, sanayi üretimi yıllık bazda %6 artarken, perakende satışlar %3,7 artış gösterdi ve sabit sermaye yatırımları %3,9 büyüdü. Kentlerdeki işsizlik oranı ise bir önceki yıla göre 0,1 puan azalarak %5,1'e geriledi.

UİB'in açıklamasına göre, uluslararası belirsizliklerin yeni zorluklar yarattığı ancak makro politikaların olumlu etkiler sağladığı belirtildi. Çin ekonomisinin yılın ilk yarısında toparlanmaya devam ettiği ve genel olarak istikrarlı bir büyüme sergilediği vurgulandı.

cin-f6cb-cover.jpg