Cinsel organı olmadan dünyaya geldi. Karın zarından vajina yapıldı

Cinsel organı olmadan dünyaya geldi.  Karın zarından vajina yapıldı

Antalya'da yaşayan 22 yaşındaki D.Y., doğuştan vajinasının olmaması nedeniyle yıllarca mücadele verdi. Nadir görülen Müllerian Agenezi adlı hastalığa sahip olan D.Y.'ye, karın zarından vajina yapıldı.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Doç. Dr. Ömer Ünal ve ekibi, D.Y.'ye umut oldu. Yaklaşık 3 saat süren kapalı bir operasyonla hastanın karın zarından yeni bir vajina oluşturuldu.

Doç. Dr. Ömer Ünal, bu tür ameliyatların nadir olduğunu ve hastaların genellikle uzun yıllar doğru tanı alamadığını belirtti. Müllerian Agenezi'nin, kadınlarda rahim ve vajinanın bulunmamasıyla karakterize edilen bir hastalık olduğunu ve farklı tiplerde görülebildiğini ifade etti.

Ameliyatın detaylarını açıklayan Doç. Dr. Ünal, karın zarından alınan dokuların yeni vajina duvarı oluşturmak için kullanıldığını söyledi. "Bu operasyon, ülkemizde nadir yapılan cinsel organ oluşturma ameliyatlarından biridir. Hastalık, 5 binde 1 görülen ve kadınlarda rahim ve vajinanın olmamasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Tip-1 ve Tip-2 olarak farklı türleri vardır. Tip-2’de iskelet anormallikleri, sağırlık ve böbrek yokluğu gibi sorunlarla seyreden bir sendromdur. Bu sendromu yaşayan hastalarda sağlıklı bir cinsel yaşam sağlamak adına yeniden cinsel organ oluşturuyoruz" dedi.

D.Y. gibi hastaların doğum yapamaması durumunda, rahim nakli gibi alternatif yöntemler düşünülebiliyor. Ancak bu yöntemler henüz yaygınlaşmamış ve birçok tıbbi ve etik tartışmayı beraberinde getirmekte.