Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gübre desteğini yüzde yüz arttırdık sözlerine çiftçiden cevap

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gübre desteğini yüzde yüz arttırdık sözlerine çiftçiden cevap

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Gübre desteğini yüzde yüz arttırdık” sözlerine Diyarbakırlı çiftçi Faik Toy'dan cevap. Toy, “Gübre desteğine yüzde 100 zam (artış) yapıldı haberiyle sevindik. Ama 'gübre zamları' çiftçimizin aldığı bütün desteği buharlaştırdı" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada çiftçiye gübre desteğinin yüzde yüz arttırıldığını söyledi. Hububat ürünlerinde dekar başına 8 lira olan destek 16 liraya yükseltilirken; gübrede dekar başına verilen destekleme ise 20 liraya çıkarıldı. Diyarbakır'da çiftçilik yaparak geçinen Toy, çiftçiye verilen desteklerin yüzde yüz arttırılması halinde bile son altı ay içerisindeki gübre zamları nedeniyle yapılan desteklerin bir işe yaramayacağını söyledi.

 Faik Toy şu ifadeleri kullandı:

“Gübre desteğine yüzde 100 zam (artış) yapıldı haberiyle sevindik. Kulağa çok hoş geliyordu. Sonra detaylıca incelediğimizde dekar başına 8 liralık zammın (16 lira destek) aslında hiçbir şey olmadığını anladık. Bu ambardaki üre gübresini dört gün önce aldım. Burada 35 ton üre gübresi var. Ben bunu altı ay önce almış olsaydım 63 bin lira para ödeyecektim. Ama bugün (ton başına) 3 bin 100 lira farkla alarak tam 110 bin lira para ödedim. Gübreye getirilen zam nedeniyle 47 bin lira fazladan para ödemiş oldum.

Peki dekara 8 (toplam 16) liralık yapılan destek gübre fiyatını ne kadar etkiledi?  47 bin lirayı sadece zam için ödedim. Bu 35 ton için bana verilen destek artışı 4 bin 500 lira yani zammın yüzde 10’unu karşılıyor. Peki geriye kalan Yüzde 90 zam farkı ne olacak. Buğday ve arpa fiyatlarında artışlara sebep olacaktır."

"GÜBRE ZAMMI BÜTÜN DESTEĞİ BUHARLAŞTIRDI"

Çiftçinin bir dekar için 60 kilo gübre kullandığını, gübrenin ton fiyatının altı ayda ortalama 1100 lira arttığını belirten Toy, “Yani bizim çiftçimiz bir dekar buğday için 66 lirayı gübre zammına ödemiş oldu. Bir dekar buğday için mazot, gübre sertifikalı tohumluk ödemeleri bütün destek kalemlerini topladığımızda 78 liraya tekabül ediyor. 78 liranın da yüzde 4 üzerinden vergi kesintisi yapılıyor. Geriye 74,8 lira kalıyor. Çiftçi bir dekarda kullandığı gübre için 66 lira zam farkı ödedi. Aldığı bütün desteklerin toplamı 74 lira" dedi.

Çiftçiye gübre desteğinin dekar başına olması gerektiğini söyleyen Toy, "Gübre zamları çiftçimizin aldığı bütün desteği buharlaştırdı. Yutup gitti. Böyle olunca çiftçimizi destekliyoruz diyemeyiz. Çünkü gübreye gelen zam destek diye bir şeyi ortada bırakmadı. ‘Destekleri arttırdık ile’ olmuyor. Çiftçinin, maliyet kalemleri üzerinden çiftçiye dekar başına bir destek lazımdır” diye konuştu.

"DESTEKLER ÇİFTÇİNİN TALEBİNİ KARŞILAMIYOR"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı yüzde yüzlük destek artışının gübredeki son 4 aydaki fiyat artışının yüzde 10’una tekabül ettiğini söyledi:

 “Cumhurbaşkanı ‘çiftçiye müjde’ deyince, çiftçiler gerçekten heyecanlandı. Tarım krediye, bankalara olan kredi borçlarının öteleyeceğini, faizlerin silineceğini düşündüler. Ama Cumhurbaşkanı yalnızca gübre desteklerinin yüzde yüz arttırıldığını söyledi.  Bu yüzde yüz artış gübredeki son 4 aydaki fiyat artışının yüzde 10’nuna tekabül ediyor. Yani 4 ay önce 1800 liraya aldığı üre gübresini bugün 3100 liraya alıyordu. Cumhurbaşkanı’nın destek açıklamasından sonra bu 3 bin liraya düştü. Bu çiftçinin talebini karşılamıyor ki gübrede 1200 liralık bir fiyat artışı var. 15 tane firma Rusya’dan, İtalya’dan Ukrayna’dan ithal gübre alıyor.” (ANKA)