ÇYDD'den Danıştay'a başvuru
Türkiye, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ile Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi’ni 10 yıl önce parlamentosunda kabul eden ilk ülkeydi.
Kadına şiddetle mücadelede önemli bir mihenk taşı olarak kabul edilen ve uygulanması için sivil toplum kuruluşları ve hukukçuların büyük mücadele verdikleri İstanbul Sözleşmesi, 20 Mart gecesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle iptal edildi. Sözleşmeden bu şekilde çekilmenin hukuksuz ve Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten hukukçular, sivil toplum kuruluşları ve siyasiler, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı kararının iptali için Danıştay’da art arda dava açmaya başladı. Binlerce kadın ise meydanlarda “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” çağrısını sürdürüyor.
32 YILDIR DESTEK OLUYORUZ
Sözcü’de yer alan habere göre, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz” çağrısı yapan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu da Danıştay’a başvurduğunu açıkladı. Türkiye geneli şubeler toplantısında konuşan ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel 32 senedir derneğin kız çocuklarına destek verdiğini ancak bununla da kalmayıp kadın gücünün topluma kazandırılması için mücadele ettiklerini hatırlattı. “Sadece eğitim yetmez” diyen Yüksel “Sorumluluğumuz büyük. Kadınlar için mücadele etmekte kararlıyız. Bir çalışma ekibi kurduk ve İstanbul Sözleşmesi Yaşatır diyoruz. Aile biziz, kadın biziz, çocuk biziz, şiddete karşı dur diyoruz ve vazgeçmek yok” dedi.
İstanbul Sözleşmesi’nin her türlü şiddetin önlenmesi ve bununla mücadeleyi belirleyen, uluslararası bir sözleşme olduğunu hatırlatan Ayşe Yüksel dernek adına sözleşmenin feshedilmesi kararına karşı açtıkları iptal davasıyla ilgili şu bilgileri verdi:
- Şiddet çok önemli bir halk sağlığı sorunudur ve bunun önlenmesi için de İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükte olması şarttır. İstanbul Sözleşmesi, 18 yaşının altındaki kız çocuklarının korunması ile ilgili de düzenlemeler içermektedir.
Örneğin, şiddete tanık olan çocukların korunması, zorla evlendirmelerin yasaklanması, “şiddet mağduru” olarak nitelendiren çocuklara devlet tarafından destek mekanizmalarının sağlanması gibi hususları belirliyor… Özellikle şiddet mağduru kız çocuklarının korunması açısından devlete önemli yükümlülükler getirmektedir.
- Derneğimizin amacı “Çağdaş topluma ulaşmak.” Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmadığı, kadınların ve çocukların temel hak ve özgürlüklere erişimlerinin devlet tarafından korunmadığı bir ortamda, bu hedefe ulaşılamayacağı açıktır. İstanbul Sözleşmesi’nin özellikle toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama ve koruma amacı, insan onurunu koruyan temel bir insan hakları sözleşmesi olması, derneğin kurulduğu günden beri kız çocuklarına yönelik gerçekleştirdiği faaliyetlerle bire bir aynı doğrultudadır.
Genel kamu yararı olduğundan ÇYDD olarak sözleşmenin feshedilmesi kararının iptali için dava açtık. ÇYDD, Atatürk’ün kadın, erkek, genç ve çocuk ayırmaksızın emanet ettiği çağdaş ve gelişmiş bir ülke olma yolunda mücadele etmeye devam edecektir.
AKP'li Numan Kurtulmuş'tan 103 emekli Amiralin bildirisine tepki
Fuat Oktay: Gerekli cevap en net şekilde verilecektir
İngiltere'yi karıştıran yasa tasarısı: Protestolarda çok sayıda gözaltı