Kurban Bayramında sofraların başrolünde şüphesiz et yer alıyor. İnsan vücudu için önemli bir protein kaynağı olan et, özellikle Kurban Bayramında bilinçsizce tüketildiğinde bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kurban eti tüketiminde dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hilal Demirkesen Bıçak, kurban etinin nasıl tüketilmesi gerektiği, yanında neler tüketilmesi gerektiği ve etin nasıl muhafaza edilmesi gerektiği gibi önemli sorulara yanıt verdi.
Demirkesen Bıçak, kurban etinin kesildikten sonra tüketim aşamalarını şöyle anlattı: “Kurban etinin kesildikten sonra belli bir süre dinlenmesi gerekmektedir. Kurbanlık kesildikten sonra rigor mortis denilen bir sertleşme safhası başlar ve bu süreç yaklaşık 12-24 saat sürer. Bu safha tamamlanmadan etler tüketilirse sindirim sorunları yaşanabilir ve etin lezzeti istenilen düzeyde olmayabilir.”
Kurban Bayramında küçükbaş et tüketimine dikkat! Bayramda porsiyonların aşırıya kaçmaması gerektiğini hatırlatan Demirkesen Bıçak, “Büyükbaş ve küçükbaş hayvanları karşılaştırdığımızda besin değerleri yakındır. Ancak küçükbaş etinin yağ oranı daha yüksektir. Küçükbaş etleri, büyükbaşlara kıyasla daha fazla doymuş yağ içerir ve kolesterol düzeyi de daha yüksektir. Kalp damar hastalığı olanların doğru pişirme yöntemlerini kullanarak ve porsiyon miktarına dikkat ederek tüketmesi gerekir” dedi.
Kurban etinin en doğru pişirme yöntemi Demirkesen Bıçak, eti en sağlıklı pişirme yönteminin haşlama olduğunu belirterek, “Etin kendi suyunda pişirilmesi, besin değerlerini korur ve fazla yağın bir kısmının suda çözülüp uzaklaşmasını sağlar. Ayrıca ızgara da tercih edilebilir, ancak etin yanmamasına dikkat edilmelidir. Yüzeyde yanma meydana geldiğinde kanserojen bileşikler oluşur. Yaz aylarında mangal yapılacaksa, eti dumandan uzak tutmak gerekir” diye konuştu.
Kavurma yaparken bunlara dikkat Kavurmanın en sağlıklı şekilde nasıl yapılacağına değinen Demirkesen Bıçak, “Kavurma yapılacaksa fazla yağlardan arındırılmalı ve et kendi suyunda pişirilmelidir. Hayvansal yağ ilavesinden kaçınılmalı, gerekiyorsa bitkisel yağ tercih edilmelidir. Ayrıca kavurma ve diğer etler kahvaltıda değil, öğle veya akşam yemeğinde tüketilmelidir. Bu, sindirimi kolaylaştırır” dedi.
Etin yanında C vitamini içeren besinler tüketilmeli Demirkesen Bıçak, Kurban Bayramında etin yanında mutlaka sebze de yenmesi gerektiğini vurguladı: “Lif içeriği yüksek olan kabak, patlıcan, ıspanak, bamya gibi sebzeler sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak sağlığını destekler. Yeşil yapraklı sebzelerden yapılan salatalar ise C vitamini açısından zengindir ve etteki demirin emilimini artırır. Kansızlığı olan bireyler, etin yanında ayran ve yoğurt gibi süt ürünleri yerine C vitamini yüksek salatalar veya meyveler tüketmelidir” diyerek demir eksikliği çekenlere önemli tavsiyelerde bulundu.
Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli? Kurban etlerinin buzdolabında 3-4 gün saklanabileceğini belirten Demirkesen Bıçak, bu süreden sonra etlerin -18 santigrat derecede, küçük porsiyonlar halinde derin dondurucuda saklanması gerektiğini söyledi. Etlerin derin dondurucuda 6 ila 12 ay arasında kalabileceğini ifade eden Demirkesen Bıçak, etlerin hızlıca dondurulup yavaşça çözdürülmesi gerektiğini vurguladı.