Denizli Honaz’da erkenci kiraz hasadı başladı

Denizli Honaz’da erkenci kiraz hasadı başladı

Honaz ilçesindeki erkenci kiraz bahçelerindeki ağaçlarda yetiştirilen kirazlar, olgunlaşma süreçlerini tamamladıktan sonra hasat için toplanmaya başlandı.

Denizli'nin iklim özellikleri sayesinde cennet elması, nar, ve dut gibi birçok meyve türünün yetiştirildiği ilçesinde, açık alandaki bahçelerde erkenci kiraz hasadı başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Denizli'de 2023 yılında 2 bin 279 hektar alandan 11 bin 504 ton kiraz üretildi. Dekara düşen ortalama kiraz verimi 504,7 kilogram olurken, meyve veren yaştaki ağaç sayısı 576 bin 501 adet, meyve vermeyen yaştaki ağaç sayısı ise 46 bin 415 adet olarak kaydedildi. Honaz ilçesindeki meyve veren ağaç başına ortalama 20 kilogram verim elde edildiği ve bu sezon yaklaşık bin 180 hektarlık kiraz bahçelerinde 5 bin tona yakın ürün rekoltesi beklendiği bildirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, bu yılın ilk kiraz hasadına katılarak yaptığı açıklamada; Denizli'nin Honaz ilçesinde erkenci çeşitlerde ilk hasadın yapıldığını belirtti. Denizli'nin 2300 hektarlık alanda 11 bin 500 ton civarında kiraz hasadı ve üretimi gerçekleştiren bir il olduğunu ifade eden Çınar, Honaz ilçesinin bu üretimin yarısını karşılayan önemli bir bölge olduğunu vurguladı. Çınar, havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın yaklaşık 10-15 gün önce başladığını söyledi ve bugün kapalı bahçelerinde erkenci çeşidin hasadını yaptıklarını belirtti. Ayrıca, yaklaşık 10-15 gün sonra Ziraat-900 (Napolyon) çeşidinin de hasadını yapacaklarını ekledi.

Kirazın Denizli ve özellikle Honaz için önemli bir meyve olduğunu dile getiren Çınar, Honaz'ın geçiş bölgesi olması nedeniyle İzmir'den gelen erkenci çeşitlerin değer bulduğunu söyledi. İklimle ilgili bir sorun yaşanmaması halinde üreticilerin güzel bir sezon geçireceğini belirten Çınar, üreticilere bol ve bereketli bir sezon diledi.

Denizli Honaz’da erkenci kiraz hasadı başladı

Denizli Honaz’da erkenci kiraz hasadı başladı

İlgili Haberler