Türkiye''yi sarsan deprem felaketi sonrasında internette pek çok kişinin araştırdığı deprem izolatörü hakkında bilgiler gelmeye devam ediyor.
10 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketinin ardından çalışmalar devam ederken, yaralar da sarılmaya çalışılıyor. Yaşanan büyük deprem, Türkiye’de yaşayan herkese depremin gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi. Alınacak önlemler, bilimsel veriler, bina güvenliği, zemin sağlamlığı gibi pek çok konuda hiçbir detayın atlanmaması gerektiği acı bir şekilde ortaya çıktı. Japonya gibi büyük depremlerin yaşandığı ülkelerde şiddetli depremlere rağmen binaların ayakta kalması ve kullanılan yöntemlerin can kaybına neden olmaması oturduğumuz binaların nasıl olduğunu sorgulamamıza yetiyor. Binalarının ayakta kalmasını sağlayan yöntemler de depremlerin ardından en sık araştırılan konuların başında geliyor. Bunlardan en önemlisi ise, deprem izolatörü. Peki, Deprem izolatörü nedir, ne işe yarar? İşte sismik izolatör ile ilgili bilmeniz gerekenler…
DEPREM İZOLATÖRÜ NEDİR?
1921 yılında Amerikalı Mimar Frank Lyond Wright, Tokyo''daki Imperial Hotel''in temellerinde, taban izolasyon fikrini uygulayan ilk kişi olmuştur. 1969 yılında da dünyada ilk kauçuk sismik izolasyonlu yapı, İsviçreli mühendisler tarafından Makedonya''nın Skobje şehrinde bir ilkokul binasında uygulanmıştır.
Deprem izolatörü, yapıya gelen deprem, rüzgar vb. yüklerin azaltılmasına yarayan sistemdir. Depremin hasar potansiyelini düşürmek için binalarda kullanılan bu araç, zemin ile yapının tabanı arasına esnek enerji sönümleyici elemanlar yerleştirerek zeminden yapıya aktarılan deprem kuvvetlerinin azaltılmasına; sismik enerji ve hareketlerini absorbe etmesine yardımcı olur.