Deprem olan kentte keşfedildi! Kimse çözemedi! Oda oda yapılmış

Deprem olan kentte keşfedildi! Kimse çözemedi! Oda oda yapılmış

Dün 4,1 ve 4,7 büyüklüğünde iki depremle sallanan Sivas’taki köyde bulunan gizemli kaya resimlerinin şifresi çözülemedi.

Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Mağara köyündeki kaya resimleri gören herkeste merak uyandırdı. Hangi zamanda kimler tarafından çizildiği bilinmeyen resimlerin binlerce yıllık olduğu düşünülüyor.

Kaya mağaraların girişinde bulunan at, geyik ve sıralı insan figürlü resimler gizemini korurken, köy sakinleri resimlerin incelenip alanın turizme kazandırılmasını istiyor.

Sivas'ta esrarengiz keşif: Binlerce yıllık olabilir - Resim: 1

Mağara Köyü Muhtarı Ali Karadeniz, “Burada bir yaşanmışlık olmuş. Sıralı insan ve hayvan geçişleri var. Geyik var, at motifi var. Mağaranın üst tarafında odalar var” dedi.

Sivas'ta esrarengiz keşif: Binlerce yıllık olabilir - Resim: 2

“GİZLİCE KULLANILAN BİR MABET OLABİLİR”

Bulunan yerin gizli bir mabet olduğunu düşünen köy sakinlerinden Hasan Koç ise şunları söyledi: Hangi döneme ait olduğunu tam bilmiyoruz ama Hristiyanlığın ilk dönemlerine ait işaretler var. Hristiyanlığın Roma baskısı altında olduğu döneme dair söylentiler var. O dönemlerde gizlice kullanılan bir mabet olduğuna dair motifler bulunuyor. Muhtemelen yazının da bulunduğu bir dönem fakat simgelerle hayvan motifleriyle bir anlatı yapılmaya çalışmış. Tam olarak ne zamana ait olduğu bilinmediği için bizler de emin değiliz. Hitit güneşine benzer simgeler var. At, geyik motifi var. Tekerlekle hareket eden insanlar var. Çoğunluğu tahrip olmuş eğer olmasa büyük bir tablo olurdu. Bunun bir hikâye anlatısı olduğunu düşünüyorum. Yukarılarda kayalar oyularak odalar yapılmış. Yaşam alanları inşa edilmiş. Buradaki motifler de o insanların gündelik yaşantılarından kesitler olabilir. Define arayanlar oluyor gelen gidenleri engellemeye çalışıyoruz ama burada bir çalışma yapılsa açık alan arkeoloji müzesi haline gelebilir.

Sivas'ta esrarengiz keşif: Binlerce yıllık olabilir - Resim: 3