Deprem stres kaynaklı deri hastalıklarını tetikledi

Deprem stres kaynaklı deri hastalıklarını tetikledi

Kahramanmaraş'ta, 6 Şubat depremleri sonrasında bölgedeki insanlarda deprem kaynaklı stresin deri hastalıklarını artırdığı gözlemlendi.

Kahramanmaraş'ta düzenlenen "1. İnflamasyon ve Rejuvenasyon" programında Türkiye'nin dört bir yanından gelen dermatologlar bir araya geldi. Üç gün süren etkinlikte saç dökülmesi ve deri hastalıklarının yanı sıra deprem sonrası stresin tetiklediği hastalıklar tartışıldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Perihan Öztürk, "Yaklaşık 200 dermatolog olarak burada güncel deri hastalıkları ve tedavilerini, depremin dermatoloji üzerindeki etkilerini konuşuyor ve çözümler üzerine paylaşımlarda bulunuyoruz. Deprem sonrasında stres kaynaklı deri hastalıklarının görülme sıklığı arttı" dedi.

"VİTİLİGO VAKALARINDA ARTIŞ VAR"

Prof. Dr. Öztürk, önceden daha az görülen saç hastalıkları, sedef hastalıkları ve vitiligo gibi deri hastalıklarının deprem sonrası stres nedeniyle arttığını belirtti. "Eskiden daha az gördüğümüz saç hastalıkları, sedef hastalıkları ve vitiligo gibi hastalıklar, deprem sonrası stresle birlikte sıkça artış gösterdi. Bu hastalıkların güncel tedavileri, literatürdeki gelişmeler ve yeni çıkan ilaçlar üzerine konuşuyoruz. Stres, hayatımızdaki birçok hastalığı tetikliyor ve bu deri hastalıkları için de geçerli. Deprem sonrası artan toz alerjenleri, alerjik hastalıkların da artmasına sebep oldu. Egzama, saç dökülmesi, vitiligo ve ürtiker gibi hastalıkların görülme sıklığı arttı. Deprem sürecinde ve sonrasında herkes gibi biz de toparlanmaya çalışıyoruz. Artan hastalıkları eski haline getirmek ve stresin deri hastalıklarına olan etkilerini azaltmak için çalışmalar yapıyoruz," dedi.

Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık 200 dermatolog, 20'den fazla ilaç firması ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, yeni hastalıkları ve tedavi yöntemlerini tartışmak, depremin etkilerini ele almak ve destek sağlamak amacıyla bu etkinlikte bir araya geldi.