Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kayseri'de düzenlenen 'Kayseri 1. Deprem Farkındalık Paneli'nde önemli açıklamalarda bulundu.
Moriwaki, Kuzey Anadolu Fay hattının dünyadaki büyük fay hatlarından biri olduğunu belirterek, bu hat boyunca Endonezya'dan İspanya'ya kadar uzandığını ifade etti. Deprem riski taşıyan bu hat üzerindeki ülkelerde benzer tehlikelerle karşılaşılabileceğini vurguladı.
Japon deprem uzmanı, özellikle Kıbrıs'ın güneyi gibi deniz altındaki depremlerin ardından tsunamilerin meydana gelebileceğini söyledi. Moriwaki, denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymalar olduğunda 3 metre yüksekliğinde tsunami olabileceğini belirtti. Genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini ifade etti.
Kayseri'deki deprem riskine de değinen Moriwaki, şehirde daha önce 1717 ve 1835 yıllarında depremler yaşandığını hatırlattı. Ancak Kayseri'nin Marmara, İstanbul, İzmit ve İzmir gibi diğer bölgelere kıyasla daha şanslı olduğunu belirtti. Moriwaki, her ne kadar Kayseri'nin deprem olma ihtimalinin sıfır olmasa da diğer bölgelere göre daha az risk taşıdığını ifade etti.
Programda konuşan Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun ise depreme karşı farkındalık oluşturmanın önemine vurgu yaparak, çocukların ilkokuldan itibaren deprem konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, deprem anında nasıl davranılması gerektiği konusunda düzenli tatbikatlar yapılması gerektiğini ifade etti. Altun, ERÜ olarak yeni bir hastane projesi üzerinde çalıştıklarını ve izolatörlü bir hastane inşa etmeyi planladıklarını söyledi. Bu sayede deprem anında hastane hizmetlerinin aksamadan devam edebileceğini belirtti.