GÜLSÜM ALPKIRAY / GÜNBOYU
Deprem Uzmanı Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, sosyal medya hesabından Marmara’da beklenen depremin İstanbul’u nasıl etkileyeceğiyle ilgili dört senaryo paylaştı.
Haritalarla beraber durumu açıklayan Tüysüz, “Bu haritaları sizi korkutmak amacı ile hazırlamadım, olasılıkları bilmek hazırlığın ilk aşamasıdır, amacım bilgilendirmek” dedi ve ekledi: “Senaryolarda zaman faktörü yoktur, bugün yarın deprem olacak gibi algılanmasın. Bilinmezlikler ve farklı yorumlar çok fazladır. Modellerde çok sayıda varsayım kullanılmaktadır, kullanılan parametrelerde küçük bir değişiklik modelleri büyük ölçüde değiştirebilir. Lütfen haritalara bakarken bu gerçeği hatırda tutun.” ifadelerini kullandı.
Tüysüz’ün “Deprem şiddeti I’den XII’ye kadar ölçeklenir ancak haritalarda IX ve üzeri tek sembol ile gösterilmiştir. Bazı şiddet değerleri tabloda verilmiştir. Senaryoda Le Pichon vd. tarafından yayımlanan fay modeli kullanılmıştır” notuyla paylaştığı dört senaryo ise şöyle:
SENARYO 1- Sadece Adalar fayı kırılırsa 6.9 büyüklüğünde deprem beklenir (Şiddet değil). Tuzla ve Adalar’da zayıf zeminlerde yerel olarak IX şiddet değerlerine ulaşılır.
SENARYO 2- Tekirdağ çukurluğu ile Yeşilköy açıkları arasında Orta Marmara fayı kırılırsa deprem büyüklüğü 7.2 olur. Büyükçekmece’den Eminönü’ne kadar sahile yakın alanlarda şiddet IX’a, çok zayıf zeminlerde X değerine ulaşabilir.
SENARYO 3- Batı ve Orta Marmara fayı birlikte kırılırsa (zayıf ancak olası bir senaryo) deprem büyüklüğü 7.5, olası şiddet Mimar Sinan-Eminönü Sahili’ne paralel olarak 10-15 km boyunca ve Anadolu Yakası’nın zayıf zeminlerinde IX ve üzeri olabilir.
SENARYO 4- Tüm faylar (1912 depreminin Marmara içerisinde kırdığı yerler dahil) birlikte kırılırsa (zayıf, olasılık) deprem büyüklüğü 7.6 olur. Mimar Sinan-Eminönü Sahili boyunca 20 km, Anadolu Yakası’nda 10 km’lik bir şerit içinde zayıf zeminlerde şiddet IX ve üzeri olur.