Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan depremde Adıyaman’daki İsias Oteli’nde 72 kişi hayatını kaybetmişti.
Davanın 5'i tutuklu 11 sanığı, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmakla suçlanıyor. Davanın sanıkların haklarında 2 yıl 8 aydan, 22 yıl 6 aya kadar hapis cezaları isteniyor.
Adıyaman'da 6 Şubat’ta yaşanan depremde, 39’u Kuzey Kıbrıs'tan turnuva için gelen voleybol sporcusu, öğretmen, antrenör, 47’si ise Türkiye Turist Rehberleri Birliği organizasyonuyla çeşitli tur şirketleri bünyesinde eğitim gezisi için bulunan 86 kişinin konakladığı otelde 1’i personel olmak üzere toplam 72 kişi hayatını kaybetmişti.
İsias Otel davasının bugün görülecek olan ilk duruşması için adliyede geniş güvenlik önlemleri alındı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturmada davacı sayısının fazla olması nedeniyle bu dava için özel salon düzenlemesi yapıldı.
Davaya katılımın fazlalığı nedeniyle adliyenin bodrum katında yer alan konferans salonu mahkeme salonuna dönüştürüldü.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, beraberindeki 3 bakan, 9 milletvekili ve 11 üst düzey bürokratın da İsias Otel davasının ilk duruşmasını takip edeceği öğrenildi.
Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ise kabul edilen İsias Oteli davasında 5’i tutuklu toplam 11 şahıs hakkında “Bilinçli tastirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçu nedeniyle yargılanırken 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 85/2, 22/3 maddeleri uyarınca alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle 22 yıl 5 aya kadar cezalandırılmaları bekleniyor.
Düzenlenen iddianamede, otelin önce konut olarak ruhsatlandırıldığı ve ilerleyen tarihlerde fazladan kat çıkıldığına değinildi.
Öte yandan iddianamede, "Dosyada bulunan bilgi ve belgelerden yapıya 2016 yılında ruhsatsız bir kat eklendiği ve toplam kat sayısının 9'dan 10'a çıktığının görüldüğü, eklenen bu katın 410 metrekare olduğu belirlenmiştir" bilgisi verildi.
İddianamede otelin faaliyete geçmesinin ardından farklı tarihlerde tadilat yapıldığı öğrenilirken iddianamede, "2014-2015 yıllarında yapılan değişikliklerle otelde kapasite artışı olduğu ve bununla beraber 2016'da deprem güvenliğini ihmal edilerek proje dışı ruhsatsız kat yaptırıp yapının taşıyıcı sistemine ek yük yüklendiği de görülüyor. Hazırlanan bilirkişi incelemesinde yapının beton kalitesinin her iki yönetmelik kapsamında da gerekli şartları sağlamadığı belirlenmiştir. Yapılan düzenlemelerle ortaya çıkan yetersizlik ve oluşan eksikliklerin binanın yıkılmasında etkili olduğu anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.