Depremden daha tehlikeli! Yeni kabus Samsun’da alarm verdi

Depremden daha tehlikeli! Yeni kabus Samsun’da alarm verdi

Samsun’da 2 ay içinde ikinci kez meydana gelen doğa olayı sonrası uzman isim uyardı.

Yeni kabus Samsun’da alarm verdi

Samsun’un Atakum ilçesi İncesu mevkiinde 31 Temmuz'da beton kaldırımlar çökmüştü. İki gün önce benzer bir olayın daha yaşanması bölgede endişeleri artırdı.

Bir ilimiz için yeni alarm: Yeni kabusun adı kıyı erezyonu - Resim: 2

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde görevli Doç. Faruk Aylar, Samsun'da 2 ayda 2 kez oluşan kıyı erozyonuna dikkat çekerek uyardı. Aylar "Eğer gerekli önlemler alınmazsa, geri dönüş olmayan sonuçlarla karşılaşabiliriz" dedi.

Bir ilimiz için yeni alarm: Yeni kabusun adı kıyı erezyonu - Resim: 3

“YOĞUN BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR”

Kıyı erozyonunun aralıksız şekilde devam ettiğini belirten Aylar, şunları söyledi: Samsun'da yine istemediğimiz bir olay ile karşılaştık. Kıyı erozyonu maalesef yine yoğun bir şekilde devam ediyor. Belediye ekipleri, Samsun Valiliği, bu konuda çalışmalar yapıyorlar. Tabii bu doğal bir süreç. Bu süreci beşeri müdahaleler ile ne kadar engelleyebiliriz bilmiyoruz. Bu biraz tartışmalı bir konu. Dolayısıyla hem küresel ısınmaya bağlı yükselen deniz seviyesi hem bu bölgedeki jeolojik yapının özelliği ve Karadeniz'in birden derinleşmesi, bu kıyılardaki aşınmanın artmasında etken olmakta. Bir de yoğun bir akıntı var. Hem kıyı aşınıyor hem de aşınan malzeme deniz tarafından çekiliyor. Bu erozyon özellikle Atakum ile 19 Mayıs ilçesi arasındaki sahada daha da tehlikeli durumlara ulaşacak.

Bir ilimiz için yeni alarm: Yeni kabusun adı kıyı erezyonu - Resim: 4