Depremden de tehlikeli! Sayısı 3 bine yaklaştı

Depremden de tehlikeli! Sayısı 3 bine yaklaştı

Konya’da boyutları gittikçe genişleyen, halkı endişelendiren obrukların sayısı 3 bine yaklaştı.

Sayısı 3 bine yaklaştı! Herkes diken üzerinde

Yağışların azlığı ve kuraklık Türkiye’yi olumsuz etkilemeye devam ederken Konya’daki dev obrukların sayısının artması endişe yarattı. Tarımın başkenti olarak bilinen Konya Ovası'nda son araştırmalarda yaklaşık 3 bin obruk kayıtlara geçti.

Konya Ovası'nda obruk sayısı 3 bine yaklaştı

Bölgedeki riske dikkat çeken Prof. Dr. Fetullah Arık, “Sayının çok fazla bir anlamı yok. Bölge içerisinde hem kuraklık devam ediyor, hem de yer altı suyu kullanımı giderek artıyor. Dolayısıyla obruk oluşumlarının hızının artarak devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

Konya Ovası'nda obruk sayısı 3 bine yaklaştı

“YER ALTI SU SEVİYESİ DÜŞTÜ”

Arık, bölgenin tek su kaynağının yağışlar olduğunun altını çizerek şunları söyledi: Bölge kapalı havuz olduğu için havza dışarıdan beslenemediğinde ve son yıllarda özellikle 2019'dan sonraki periyot içerisinde sürekli olarak yıllık ortalama yağışların altında seyrettiği ve kış yağışları özellikle kar yağışları olmadığı için havzadaki yeraltı kaynakları beslenemiyor ve yer altı su seviyesinin düştüğünü izliyoruz. Bu kuraklığın neticesi bunu bir de vatandaşın su talebiyle karşılaştırdığı zaman, su talebi de giderek artmakta.

Konya Ovası'nda obruk sayısı 3 bine yaklaştı

“YERLEŞİM ALANLARINA DOĞRU YAKLAŞIYOR”

Obrukların giderek yerleşim alanlarına doğru yaklaştığını işaret eden Artık “Bölgede 3 - 4 yıllık çalışmayla obruk duyarlı alanların bir haritası çıkarıldı ve söylediğimiz obrukların tamamı duyarlı alanlar içerisinde meydana geldi. Dolayısıyla artık burada bir tehlike haritasının da yapılması gerekiyor. Özellikle insanlara ve insan yapılarına vereceği zararın boyutlarının ortaya konması gerekiyor. Çünkü giderek yerleşim alanlarına doğru yaklaşıyor. Obruk oluşmadan önce arazideki çukurluklar bunu belli eder” diyerek uyardı.

Konya Ovası'nda obruk sayısı 3 bine yaklaştı