Ekonomist Devrim Akyıl’dan dolardaki sessizliğin gerekçesi: Sıradaki hareket yönü için net tarih verdi!

Ekonomist Devrim Akyıl’dan dolardaki sessizliğin gerekçesi: Sıradaki hareket yönü için net tarih verdi!

Dolar kurundaki sessizlik hakkında kapsamlı bir değerlendirmede bulunan, ekonomist Devrim Akyıl, vatandaşlara kritik uyarılarda bulundu.

DOLARIN SIRADAKİ HAREKET YÖNÜ İÇİN NET TARİH VERDİ!

Geçtiğimiz haftalarda 21 Aralık’taki rekoruna yaklaşan ve 18 sınırını aşıp düşen dolar/TL kuru, son günlerde düşüş eğilimi gösterdi ve 17.91 sınırında kaldı.

Dolarda yaşanan bu sessizlik hakkında değerlendirmede bulunan Devrim Akyıl, önemli uyarılarda bulundu.

Akyıl şunları söyledi:

“Uluslararası piyasalar aşırı karışık günler geçiriyor. Aşırı iyimser ve aşırı kötümser fiyatlamalar oluyor. Türkiye’de ise çok sakin bir piyasa var. Borsa rekorlara koşuyor. Dolar kurunda ise kıpırdanma olmuyor. Peki bu iyi bir şey mi? Bu bana göre fırtına öncesi sessizlikten başka bir şey değil. Dolar kurundaki sessizliğin nedeni için açıklanan dış ticaret rakamlarına bakmamız gerekiyor. Sadece temmuz ayında 10 milyar doların üzerinde dış ticaret açığı vermişiz. Ekonomi yönetimi Uluslararası piyasalardan 1-2 milyar dolar bulduğunda büyük başarı olarak duyuruyor. Ancak ülke sadece temmuz ayında 10 milyar dolarlık dış ticaret açığı vermiş. Bunun nedenini aylardır anlatıyoruz. Döviz kurunun ucuz kalmasından dolayı bu açık veriliyor.”

‘MAALESEF GÖRECEĞİZ’

Kur Korumalı Mevduat sisteminin bütçeye ve vatandaşlara olan yükü hakkında konuşan Devrim Akyıl, şunları söyledi:

“Uygulandığı söylenen ekonomi modelinde rekabetçi kur söylemi var. Esasında rekabetçi kurdan bahsedemeyiz. Aksine aşırı değerli bir Türk lirası ile karşı karşıyayız. Bu aşırı TL’de kalmanın da herhangi bir avantajı olmadığı için ekonomi modeli kendi kendini imha etmeye meyilli olarak yoluna devam ediyor. Peki böyle devam edebilir mi? Kesinlikle devam edemez. Bir an önce burada bir hareketlenme başlayacak. Dolar kurunun burada kalmasının tek nedeni var. Şubat ayında vadelenlerin ve ağustos ayında vadesi dolan KKM dönüşlerinden dolayı dolar kuru bu seviyede. Hazine’ye fazla yük olmasın diye uğraşıyorlar ama çok daha fazla yükü Hazine’nin sırtına bindiriyorlar. Dolar kurunun bu seviyede kalması için bu maliyet göze alınıyor Dolar kurunun baskılanmasının sonucu devalüasyondur. Ne kadar baskı yaparsanız o kadar yukarıya doğru ihtiyaç oluyor. Dolar kurunda bu hareketli kısa bir zaman içerisinde maalesef göreceğiz.”

‘ORTA VE UZUN VADEDE HEDEF NE?’

Dolar/TL kurunun sıradaki durağı hakkında tahminde bulunan Akyıl, “Dolar kurunda 17,55 TL bizim trend takip seviyemiz. Dolar kuru bu seviyenin üzerinde kaldıkça trend yükseliş olmaya devam edecektir. 17,10 TL alt sınır ve 19,25 TL de üst sınır oldu. Biz şimdi bu bandın içerisindeyiz. Dışarıdan ne kadar para gelirse gelsin içeride dolar alacaklar birikti. Para girişi var diyerek dolar kuru için bir korku atmosferi yaratılıp kur düşürülebilir. Ancak bu düşüş kalıcı bir düşüş olmaz. Dolar kurunda yükseliş kaçınılmazdır ve orta – uzun vadede de hedef 21,30 TL’dir” dedi.

İlgili Haberler