Dikkat! Herkes için geçerli... e-Devlet'ten mutlaka kontrol edin

Dikkat! Herkes için geçerli... e-Devlet'ten mutlaka kontrol edin

Milyonlarca çalışan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre netleşen zam oranlarının ardından alacağı zam oranlarını öğrendi. Ancak sigorta primlerinin ne kadar yatırıldığı da emeklilik ve işsizlik dönemleri gibi konuları da yakından ilgilendiriyor.

Uzmanlar asgari ücrete ve diğer çalışan maaşlarına gelen zamların ardından sigorta priminin ne kadar yatırıldığına bakılması gerektiği konusunda çalışanları uyardı. Sigorta primlerine e-Devlet’ten bakmak mümkün. Uzmanlar bunun kontrolünün sık sık gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Durumun endişe edildiği gibi olması halinde çalışan işverene ihtar çekebileceği gibi ALO 170 ve CİMER gibi şikayet kanallarını da kullanabilir. Şikayet kanallarını kullanırken isim verilmesi zorunlu olmadığı için çalışan işini de riske atmamış olacaktır.

KIDEM TAZMİNATI TALEP ETME HAKKI

SGK'ya gerçek ücreti üzerinden bildirilmeyen çalışanlar haklı nedenle iş sözleşmelerini feshederek kıdem tazminatlarını alabilirler. Bu durumdaki çalışanların öncelikle işverene uyarı çekmeleri, işveren hala asgari ücret üzerinden SGK'ya bildirmeye devam ediyorsa istifa ederek önce arabulucu, sonra mahkeme yoluna gitmeleri gerekiyor.

Yargıtay pek çok kararında gerçek ücreti üzerinden SGK'ya bildirilmeyen çalışanın istifa ederek kıdem tazminatı alabileceğine hükmediyor. Yani çalışanlar önce işvereni uyarıp daha sonra gerçek ücreti üzerinden SGK'ya bildirilmediği için istifa ederse kıdem tazminatlarını alabilirler. Ancak bunun için arabulucu ve mahkeme sürecinin tamamlanması gerekir.

İŞVEREN İÇİN YÜKSEK PARA CEZASI SÖZ KONUSU

İşçilerinin ücretlerini SGK'ya eksik bildiren işverenin bu nedenle başı ciddi belaya giriyor. Öncelikle bu durum çalışanlara kıdem tazminatını alarak işten ayrılma hakkı veriyor. Yani işveren bu şekilde ücret ödenmesini kabul etmeyen çalışanına tazminat ödemek zorunda kalıyor.

Ayrıca bu durumun tespiti halinde işveren hem eksik ödediği tutarları SGK'ya ödemek zorunda kalıyor, hem de bu tutarlara ilişkin gecikme zammı ve cezalarına katlanıyor. Bunun yanında geriye dönük bu bildirimleri yapmak için idari para cezası ödüyor. Dolayısıyla işveren için eksik bildirim büyük bir sorun haline geliyor. (Milliyet)