Diyarbakır'da korkutan keşif! Toplu çocuk mezarı ortaya çıktı

Diyarbakır'da korkutan keşif! Toplu çocuk mezarı ortaya çıktı

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazıda, Roma dönemine ait 60 çocuk mezarı bulundu.

Kulp ilçesi İnka köyünde, Diyarbakır Müze Müdürlüğü'nün 2021 yılında 25 işçi ve 15 uzman ekiple başlattığı kazı çalışmasında, eski bir taş ocağı olan alanda bugüne kadar 60 çocuk mezarı tespit edildi.

2024'ün dördüncü kazı sezonunda bir mezar daha ortaya çıkarıldı. Ekipler, Geç ve Erken Roma dönemine ait bu mezarları kazı çalışması tamamlandıktan sonra antropologlar tarafından inceleyecek.

3.jpg

Diyarbakır Müzesi Müdür Yardımcısı Mehmet Çelebi, kazının Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izinleriyle, Devlet Su İşleri (DSİ) sponsorluğunda, Müze Müdürlüğü'nün başkanlığında 2021 yılında başladığını belirtti.

Çelebi, bölgenin Antik Dönem taş ocağı olduğunu ve taş ocağının işlevini yitirdikten sonra mezar alanı olarak kullanıldığını söyledi. Çelebi, "2021 yılından bu yana yaptığımız kazılarda yaklaşık 60 adet 0-6 yaş grubu sanduka tipi basit toprak mezarlar bulundu" dedi.

2.jpg

2024'ün dördüncü sezonunun ilk kazı günü olduğunu belirten Çelebi, "Bugün de tesadüfen çocuk bireye ait olduğunu düşündüğümüz bir mezara ait kazı çalışmamız devam etmektedir. Bu kazı çalışması bittikten sonra söz konusu iskelet, antropolog arkadaşlarımız tarafından incelenecek. Kazı alanımızda toplam 25 işçi ve 15 uzman arkadaşımız var. Bunlardan bir kısmı arkeolog, bir kısmı sanat tarihçisi ve bir kısmı da antropolog olarak görev yapmaktadır" ifadelerinde bulundu.

1.jpg