Doğal gaz faturasını düşürmenin en etkili yolları belli oldu! Uzman isim tek tek açıkladı

Doğal gaz faturasını düşürmenin en etkili yolları belli oldu! Uzman isim tek tek açıkladı

Doğal gaza gelen yüzde 25'lik zammın ardından vatandaşlar tasarruf etmenin yollarını arıyor. Bu kapsamda  İGDAŞ Makine Mühendisi Sabri Doğan, vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulunarak doğal gaz faturalarının daha az gelmesi için yapılması gerekenleri tek tek anlattı. Bu tavsiyelere uyarsanız 500 TL'lik fatura 200 TL'ye düşebilir!

Türkiye'de yeni yılın ilk günlerinde meskenlerdeki doğal gaz ücretlerine yüzde 25 oranında zam yapıldı. Söz konusu zammın ardından vatandaşlar tasarruf yapmaya başladı. Peki doğal gaz faturalarının daha az gelmesi için neler yapılabilir? İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan İstanbul Gaz ve Doğalgaz Dağıtım A.Ş,'de Makine Mühendisi olan Sabri Doğan anlattı. 

BASİT YANLIŞLAR DÜZELTİLİRSE TASARRUF MÜMKÜN

İGDAŞ'da çalışan Makine Mühendisi Sabri Doğan, doğal gaz kullanımında ev içinde yapılan hataların olduğunu dile getirerek,  çok basit yanlışların düzeltildiği zaman önemli ölçüde tasarruf edilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

YALITIM ÇOK ÖNEMLİ

Faturalarda en büyük tasarrufun binaların yalıtımıyla olabileceğini dile getiren Makine Mühendisi Sabri Doğan, söz konusu tasarrufun oranının yüzde 40 oranında olabileceğini söyledi. Bu konuyu açan Doğan, " Çatıların, dış duvarların ve bodrum katların yalıtımı ile bunu halletmemiz mümkün." dedi. 

PERDE DETAYINA DİKKAT

Yalıtım yapıldıktan sonra yapılması gerekenleri anlatan Doğan, " Uzun perdelerle peteklerin önünü kapattığımız zaman ısı yayılımını engelliyoruz. Petek ancak kendi kendini ısıtıyor. Petekleri üzerinde bitecek şekilde kısa perdeleri kullanarak bu tedbiri almamız gerekiyor. " dedi.

PETEK KAPLAMASI GEREKSİZ

Doğan, peteğin üzerine kapatan kaplamaların ekstra bir maliyet oluşturacağını ifade ederek, bunun kesinlikle yapılmaması gerektiğini söyledi. 

ÇİFT CAM SOĞUK GİRİŞİNİ ÖNLÜYOR

Doğan, dışarıdan  gelen soğuk havanın kolaylıkla girmesinin önüne geçilmesi için camların çift cam tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Camların çerçevelerindeki fitillerin kontrol edilmesiyle  hava kaçağı olup olmadığının kontrol edilmesiyle soğuk havanın içeriye girmesinin engellenebilmesiyle önemli bir tasarruf edilmesinin mümkün olduğunu dile getirdi. 

EV EŞYALARINI YERLEŞTİRİRKEN DİKKAT

Petek ile kanepe arasında 15 - 20 cm boşluk bırakılmasıyla ısının odaya yayılmasını kolaylaştırılabilir. 

ISI YALITIM PANELİ TASARRUF YAPTIRIR

Peteklerin arkasına yerleştirilen ısı yalıtım panellerinin kaçan ısıyı engellemek için kullanılabileceğini belirten Doğan, " Bunları nalburlardan, yapı marketlerden kolaylıkla elde edip peteğin arkasına yerleştirerek kaçağı engelleyebiliriz" diye konuştu. 

KULLANILMAYAN ODALARDA PETEKLERİN KAPATILMASI DOĞRU MU?

Kullanılmayan odalardaki peteğin kapatılmasına ilişkin konuşan Doğan," Kullanmadığımız odaların peteğini tamamen kapattığımız zaman o odamız soğuk oluyor ve diğer ısıtmaya çalıştığımız odaları da soğutuyor. Bu çok anlamlı değil, burada mutlaka kullanmadığımız odaları da belli miktarda belirli bir sıcaklıkta tutarsak bütün bir hacmi uzatırız ve odadan odaya geçişlerde üşümeyiz. " diye konuştu.

EVDEN ÇIKARKEN KOMBİYİ KAPATIP GELİNCE AÇMAK NE KATAR?

Vatandaşların evden giderken kombiyi kapatması ve eve geldiğinde açmasına değinen Doğan şöyle konuştu:

" Cihazları kapattığımızda sabahtan akşama kadar soğuk havalarda ev buz gibi oluyor. Akşam geldiğimizde cihazımızı tam kapasite bir çalışma moduna geçiyor ve evimizi ısıtıncaya kadar da bir tüketim ortaya çıkıyor. Burada da daha düşük derecelere alarak konfor sıcaklığımız 22 derece ise 18 dereceye alarak, akşam geldiğimizde ise 22 dereceye alarak daha sıcak bir ev, daha az  bir hafriyat ile  halletmemiz mümkün." 

KOMBİNİ SICAKLIĞINI AYARLARKEN DİKKAT

Kombinin sıcaklığının ayarlanması hakkında bilgi veren Doğan, "Kombi üzerinden mümkünse ayar yapmayacağız. Oda termostatlarını tercih edeceğiz ve odamızın sıcaklığını ayarlayacağız. Kombi üzerinden ayarlama yaptığımızda diyelim ki 60'a ayarladık. Cihaz sürekli 60'da çalışacak ve odamızı sürekli ısıtacak. Konfor sıcaklığı dediğimiz 22 derecenin üzerine çıkacak. Biz bunu hissedeceğiz ve camı açma ve havalandırma gereği doğacak. Burada elde edebileceğimiz her bir derece ilave bize yüzde 6 ilave bir maliyet getirecek. Ama oda termostatı ile odamızı 22 dereceye sabitlediğimizde burada cihaz duracak ve bu da tasarruf olarak bize dönecek." ifadelerini kullandı. 

500 TL'LİK FATURADAN BÜYÜK TASARRUF

Söz konusu tasarruflara uyulursa 500 TL'lik doğal gaz faturasından ne kadar tasarruf elde edilebileceği hakkında Doğan şunları söyledi:

" En önemli şey yalıtım demiştik. Yüzde 40'a yakın bir tasarruf 200 TL civarında bir tasarruf elde etmek mümkün. Söz konusu tedbirleri aldığımızda da yüzde 20 bir ilave tasarruf elde etmek mümkün. 100 TL'de buradan geliyor. 500 TL'lik faturayı 200 TL'ye düşürmek mümkün oluyor 300 TL'lik tasarrufla."