Postpartum (doğum sonrası) depresyonun genellikle gözden kaçırılan bir durum olduğunu belirten Dinçer, "Doğum sonrasında bebek odaklı olup ebeveynleri göz ardı edebiliyoruz. Bu durum, bebeğin gelişimini ve ebeveynlerle olan bağlarını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden doğum sonrası sürecin hafife alınmaması ve düzenli kontrollerin yapılması önemlidir" dedi.
Kadınlarda doğum sonrasında ruhsal dalgalanmaların gözlemlenebileceğini belirten Dinçer, "Anne, doğum sonrasında heyecan ve mutluluk yanında büyük oranda kaygı duyabilir. Her 7 kadından 1'i postpartum depresyon yaşayabilir. İlginç bir şekilde, doğum sonrası depresyon sadece annelerde değil, babalarda da görülebiliyor. Verilere göre her 10 babadan 1'i doğum sonrası depresyon yaşayabilir. Biz sosyal pediatristler olarak çocuğu sadece biyolojik varlık olarak değil, psikolojik ve sosyolojik anlamda da değerlendiririz" diye konuştu.
Dinçer, çocukların ilk sosyal etkileşiminin anne ve babasıyla gerçekleştiğini belirterek, "Bu nedenle ebeveynlerin psikolojik durumunun iyi olması, çocuğun büyümesi ve gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Bebekler ve çocuklar, annelerinin aynasıdır. Anne ile çocuk arasında büyük bir duygusal bağ vardır. Doğum sonrasında babaların da heyecan, şaşkınlık ve stres yaşadığı anlar olabilir. Ekonomik sorunlar, eşler arasındaki uyumsuzluk, babalarda depresyon riskini artırabilir. Bu nedenle çocuk sağlığı kontrollerinde sadece bebeğe değil, ebeveynlere de önem vermek gereklidir" dedi.
"Ailece Vakit Geçirilmesi Depresyonu Önleyebilir"
Depresyonun bilinen belirtileri arasında keyifsizlik, durgunluk, isteksizlik, yaşamdan zevk alamama, enerji kaybı ve uyku bozuklukları bulunduğunu belirten Dinçer, "Bebeğin dünyaya geldikten sonra ilk temas kurduğu kişi genellikle annedir. Postpartum depresyon, bebeğin hem fiziksel temasın azalması hem de emzirme zorlukları nedeniyle ihtiyaçlarının karşılanamamasına neden olabilir. Bu depresyonlarda daha ciddi durumlar da görülebilir, bunlar arasında psikoz, tekrarlayan intihar düşünceleri ve kendine veya bebeğe zarar verme düşünceleri de yer alır. Bu durum her bin anneden birinde görülebilir. Doğum sonrası depresyon varsa ve daha ciddi bir seyir gösteriyorsa, derhal bir psikiyatriste başvurulması önemlidir" şeklinde konuştu.
Dinçer, depresyondan korunmak için Omega 3 takviyesi önerisinde bulunarak, "Uzman bir hekime danışarak ilaç tedavisi alınabilir. Bu ilaçların emziren anneler için uygun olduğunu ve emzirmeye devam edebileceklerini belirtmekte fayda var. Egzersiz yapmak da depresyondan korunmak için öneriliyor. Doğum sonrasında ebeveynler ve bebek dışarı çıkarak güzel aktiviteler yapabilirler. Ailece vakit geçirmek, depresyonu önlemede yardımcı olabilir ve aile bağlarını daha da güçlendirebilir" dedi.