İktidar, hekim açığı nedeiyle TUS'ta asistan kontenjanlarını artırdı

İktidar, hekim açığı nedeiyle TUS'ta asistan kontenjanlarını artırdı

Yaşanan ekonomik kriz, düşük maaşlar ve görev başında şiddet nedeniyle pek çok doktor, daha görevini başlamadan rotasını Avrupa ülkelerine çeviriyor. Bu duruma değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı bir konuşma sırasında genç hekimleri hedef alarak, ''Giderlerse gitsinler'' demişti. Hekim açığı ile baş edemeyen iktidar, bu söylemlerine rağmen asistan kadrolarında artış kararı aldı.

ÇALIŞACAK DOKTOR KALMAMIŞTI: AKP'DEN TUS HAMLESİ!

AKP yönetiminden bir geri adım daha geldi. Pek çok genç hekimin hedefini yurt dışı olarak belirlemesi sebebiyle yaşanan hekim açığını kara kara düşünen hükümet, çareyi Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) için kontenjan artışında buldu. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre, son dört TUS’ta ortalama 6 bin 100 kişilik kadro açıklanırken bu sefer 12 bin 294 kişilik kadro ilan edildi.

Cumhuriyet''ten Sarp Sağkal''ın haberine göre, TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “Asistan alınıyor ama pek çok yerde eğitici sıkıntısı var. Eğitici yokken asistan alıyorlar ki zaten eğitimin kalitesinin düştüğünü söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

''''KONTENJANLAR BOŞ KALIR''''

Açılan yeni kontenjanların da işlevsel olmayacağını dile getiren Bulut, “Birçok kontenjan boş kalır. Çünkü artık tercih edilmiyor. İnsanlar kadın doğum, beyin cerrahi gibi bazı branşları tercih etmemeye başladı. Bunlar yeni sorunlar da doğuracak” uyarısını yaptı.

Uzman açığının asistanla kapatılamayacağını vurgulayan Bulut, “Adı üzerinde ‘tıpta uzmanlık öğrencileri’ bu kadrolara girecek. Yani eğitim almaya geliyorlar. Tek başlarına ameliyat yapma, hasta görme gibi yetkileri yok. Bir hoca, danışman gözetiminde çalışmaları gerekiyor. Öğretim görevlisi yokken asistan kadrolarını artırmak, bu konularda sıkıntı yaratacak” yorumunu yaptı.

Ayrıca asistanların ucuz iş gücü olarak görüldüğünü de söyleyen Bulut, “Maaşları düşük. İş yükünü onlara yıkmak mantıklı değil. Asistan hekimler ucuz iş gücü değildir” ifadelerini kullandı. 

KARAR MAHKEMEYE TAŞINACAK

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Dr. Ertan Yılmaz ise dermatoloji kontenjanlarının 90’dan 338’e çıkarıldığına dikkat çekti. Açılan ilanların fakültelerden habersiz yapıldığını belirten Yılmaz, “Uzman dernekleri ilanlara çok tepki gösterdi. Tıpta Uzmanlık Kurulu, ‘Hoca başına en fazla üç öğrenci olur’ diyordu, şimdi kendi onayladıklarıyla çelişiyor. Açıklanan kadroların iptalini mahkemeye taşımayı düşünüyoruz” diye konuştu.