Dolar sahipleri şaşkına döndü: Merkez Bankası o uygulamayı yasakladı

Dolar sahipleri şaşkına döndü: Merkez Bankası o uygulamayı yasakladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), birçok bankaya gönderdiği yazının ardından bankalar, dövizden TL'ye dönüşte kullanılan önden prim ödemeli Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına son verdi.

Umut Can Halavart / Günboyu

Seçimlerden aylar önce döviz işlemlerine yönelik yasaklamalara başlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), seçimden sonra da kontrolü elde tutmayı sürdürüyor.

2021 yılının son çeyreğinde yaşanan kur krizinin ardından hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında biriken toplam para, seçim öncesinde uygulamaya yönelik teşviklerin ardından 2 trilyon 500 milyar lira sınırına dayanmıştı.

Dünyaca ünlü Reuters ajansı, birçok banka tarafından yüzde 30-40'lara varan faizlerle ve önödemeli şekilde verilen KKM prim uygulamasına son verildiğini aktardı. Reuters'ın görüştüğü dört kıdemli bankacı ise bankaların bazılarının dünden itibaren, bazılarının ise bugün itibarıyla prim ödemelerine son verdiklerini ifade etti.

KUR KORUMALI MEVDUAT NE ZAMAN KALKACAK?

Seçim sonuçlarının ardından ekonomistler tarafından dile getirilen sorulardan bir ide "KKM uygulamasına ne zaman son verilecek?" oldu. İktidar kulislerine yakınlığıyla bilinen gazeteci Abdülkadir Selvi'nin yeni kabinede ekonominin başına Mehmet Şimşek'in geçeceğini iddia etmesinin ardından piyasalarda, AKP'nin mevcut ekonomi yönetim anlayışını terk edeceğine yönelik bir beklenti oluşurken, yeni ekonomik modelde ilk işin KKM uygulamasını bitirmek olduğu iddia edildi.

Buna karşın iktisatçılar, Kur Korumalı Mevduat havuzunda birikem toplam paranın seçimlerden önce 2 trilyon 500 milyar lira sınırına yaklaştığını hatırlatarak, böylesine büyük bir miktarın hızlıca tasviye edilmesinin, yeni bir kur krizini tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Gün içerisinde dolar/TL paritesinde yaşanan yüzde 1'in üzerindeki artışın ardından seçim öncesinde yüzde 5'i geçen piyasa kuru ile gösterge kur arasındaki makas giderek kapanmaya başladı.

MERKEZ BANKASI O UYGULAMAYA SON VERMİŞTİ

KKM'nin kaldırılacağına yönelik iddialara temel oluşturan uygulamalar ise seçim öncesinde TCMB tarafından verilen kararlara dayanmakta. Merkez Bankası, aylar öncesinde bankalara gönderdiği yazı ile döviz dönüşümlü KKM hesaplarında prim uygulamasına son verildiğini açıklamıştı.

Bu uygulamanın yanı sıra, döviz talebi oluşturabilecek her türlü girişimin önünü kesmek isteyen TCMB, ekonomide Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" teorisini rehber almaya devam etmekte.

Bankaların, müşteri taleplerini karşılayabilmek için piyasalardan döviz alımını "Sat 11.00'den sonra alım yapılamaz" kararıyla kısıtlayan Merkez'in, bu karardan gelecek haftalarda vazgeçmesi bekleniyor.

MERKEZ BANKASI'NDA İKİNCİ NACİ AĞBAL DÖNEMİ Mİ YAŞANACAK?

Hazine ve Maliye Bakanlığı için Mehmet Şimşek isminin gündeme gelmesinin yanı sıra, TCMB Başkanlığı için konuşulan adaylardan biri ise eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal oldu.

Ağbal, 7 Kasım 2020 - 20 Mart 2021 arasında yürüttüğü görevde faiz kararlarıyla iktidar çevresinin tepkisini çekmesine karşın, döviz kurunda önemli bir düşüş yaşanmasına neden olmuştu.