MUSTAFA BALCI/GÜNBOYU
21 Aralık''ta uygulanmaya başlanan KKM, aynı zamanda Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarını barındırması ve dolar kurunda yaşanacak artışların bu hesaplara yapılacak ödemeyi de doğrudan yükseltmesi nedeniyle, birçok ekonomist tarafından ''döviz rezervi'' olarak dikkate alınıyor. Bu nedenle, KKM hesaplarındaki paraların da hacimsel olarak dolara endeksli olduğunu iddia eden ekonomistler, yaşanan son artışlarla birlikte Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını ve hesaplarda bulunan döviz miktarının tüm zamanların en üst noktasına yükseldiğini açıkladı.
Covid-19 pandemisinin ardından gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkenin merkez bankası, sıkı para politikalarına başvurarak faiz artırımlarına gitti. Türk lirasının değerini korumakla yükümlü ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası''na göre ''bağımsız'' olması şart olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), küresel piyasalar ve yabancı ülkelerin merkez bankalarının kararlarının aksine, yaşanan rekor enflasyonlara karşın faiz indirimi kararlarına devam ederek politika faizini 8.5 seviyesine kadar düşürdü.
KKM UYGULAMASI AKP''NİN BAŞINA BELA OLDU
Ekonomiye ve piyasalara yaptığı arka kapı müdahaleleri ile sıkça eleştirilen TCMB, özellikle son yıllarda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın ''Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur'' teorisine aykırı karar veren TCMB Başkanlarının görevden alınması ile gündem olmuştu.
AKP''nin ekonomiye müdahalede maşası haline gelmekle suçlanan Merkez Bankası, yaz aylarından bu yana dolar kurunda yatay bir seyir izlenmesi nedeniyle KKM hesaplarında parası bulunan yatırımcıların memnuniyetsizliklerinin dillendirilmesinin üzerine yeni bir karara imza atmış ve KKM hesaplarına bankaların ödediği üst faiz sınırını kaldırarak, bu hesapları yatırım yapmak için daha cazip hale getirmişti.
Ancak bu cazibiyetin bedeli vergi mükelleflerinden alınan ödemelerin, bir başka deyişle hazine garantisinden çıkan paranın da artmasına ve Türkiye ekonomisinin sırtına binen yükün daha da ağırlaşmasına neden oldu. Alaattin Aktaş, Atilla Yeşilada, Selçuk Geçer ve ekonomi piyasalarında tanınan onlarca ekonomistin iddiasına göre, 21 Aralık 2021 tarihinde hayata geçen ve Aralık 2022''de bir yıl uzatılan KKM uygulaması, tam anlamıyla AKP''nin ayağına dolanmış durumda.
"AŞAĞI TÜKÜRSEM SAKAL, YUKARI TÜKÜRSEM BIYIK"
Mevcut durumu ''aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık'' sözleri ile özetleyen Geçer, KKM''de biriken paranın artmasının, bu yoldan dönüldüğünde çekilecek acıyı da yukarı çektiğini iddia etti.
Geçer''in görüşlerine paralel olarak, uygulamanın sürdürülebilir olmadığını ve er ya da geç yakın gelecekte sonlanacağını belirten ekonomist Alaattin Aktaş, şu anda hesaplarda bulunan 1.6 trilyon liranın, KKM uygulanmasına son verilmesinin ardından yeniden Döviz Tahlil Hesaplarına (DTH) aktarılmasının, 2021''in son çeyreğinde yaşanan kur krizine benzer bir krizi tetikleyeceğine dikkat çekti.
Aktaş, bu kadar büyük bir paranın yeniden dolaşıma sokuluşunun kontrollü ve piyasaları ürkütmeden verilecek kararlar ile dizginlenmesi gerektiğini hatırlatarak, seçim sonrası yaşanacak ekonomik gelişmelerin dolar kuru için felakete mi yoksa düzelmeye mi yol açacağının muallak olduğunu belirtti.