Doları karıştıracak son dakika açıklaması! Bir gecede her şey değişebilir

Doları karıştıracak son dakika açıklaması! Bir gecede her şey değişebilir

14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere aylar kalmışken bugün Millet İttifakı tarafından "Ortak Mutabakat Metni" tanıtıldı. Metinde yer alan Kur Korumalı Mevduat ve dolar açıklaması ise her şeyi değiştirecek türden.

Türkiye''de 21 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın açıklaması ile Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi yürürlüğe girdi. Hızlı yükselen döviz karşısında alınan bu önlem hazineye çok büyük bir yükü de beraberinde getirdi. 2022 yılının sonunda KKM hesaplarında 1 trilyon 415,3 milyar lira bulunuyordu. 

Söz konusu para için hazineden ödenen ücretler de artarken, ekonomistler peşi sıra KKM''nin sürdürülebilir olmadığını açıkladı. Altılı masa tarafından bugün tanıtılan Ortak Mutabakat Metni''nde de "Kur Korumalı Mevduat sistemine son verilecektir" ibaresi yer alınca milyonlarca yatırımcı ya da dolar sahibinin aklına "KKM kalkınca dolara ne olacak" sorusu geldi. 

MEVCUT HESAPLAR YIL SONUNA KADAR DURACAK

Altılı masa tarafından yapılan açıklamada, TCMB''nin İstanbul''daki birimlerinin tekrar Ankara''ya taşınma sürecini mümkün olan en kısa sürede sağlayacaklarını ifade eden DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı, "İktidara gelir gelmez yeni kur korumalı mevduat hesabı açılmasını durduracak, mevcut hesapları vade sonlarında kapatacağız." diye konuştu.

1 TRİLYON 415 MİLYAR LİRA DOLARA GİDERSE

Dünya Gazetesi''nde ekonomi üzerine gündemi yorumlayan Alaattin AKTAŞ, KKM''de yer alan TL cinsinden mevduatın hızlı bir şekilde dolara geçmesi halinde Türk Lirasının çok büyük bir çöküş yaşayacağını iddia etti. Aktaş, buna karşın yine de KKM''nin kaldırılması gerektiğini savunarak KKM''nin kalıcı olması halinde sorunun daha da büyük olacağını hatırlattı ve iktidarın "liralaşma" olarak sunduğu politikanın aslında "dolarlaşma" olduğunu belirtti. 

1 YIL UZATILMIŞTI

Aralık ayında yapılan açıklama ile KKM sistemi 1 yıl süre ile uzatılmıştı. Bu sistemde yüklü parası olan yatırımcılar hem döviz artışından kazanırken hem de paraları karşılığında faiz alabiliyor. Bu yüklü faizler ise vatandaşların vergileri ile doldurulan hazineden ödeniyor. Altılı masa liderleri yaptıkları açıklamada, ekonomide yapısal ve kalıcı önlemlerin, bilimin ve liyakatın ışığında politikalara gidileceği ve KKM gibi Türkiye''nin sırtına yük bindiren sistemlerin kaldırılacağını açıkladı. 

İlgili Haberler