Down sendromlu Nazlı 2 yıldır yaşadığı ender görülen hastalığını yendi

Down sendromlu Nazlı 2 yıldır yaşadığı ender görülen hastalığını yendi

İzmir'de, 2 yıl boyunca öksürük ve kusma şikayeti yaşayan beslenme sorunları çeken down sendromlu 18 yaşındaki Nazife Nazlı Aksu'ya nadir görülen 'akalazya' hastalığı ameliyatla yendi.

Bursa'da yaşayan Tuncer Aksu (50) ve eşi Seçilay Aksu'nun (45) 3 kız çocuğundan en büyüğü olan Nazife Nazlı Aksu, 2 yıl önce öksürük ve kusma problemleriyle mücadele etmeye başladı. Çift, kızlarını birçok kez hastaneye götürdü. Aksu'ya önce reflü ve gastrit teşhisi konuldu ve tedavi edildi, ancak şikayetleri düzelmedi. Daha sonra yapılan testlerde, 'besinleri yutma işlevini kontrol eden kaslarda sinir hücrelerinin bozulmasından veya kaybından kaynaklanan' nadir görülen 'akalazya' hastalığı teşhisi konuldu. Nazife Nazlı Aksu, İzmir'deki Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. 8 Temmuz'da hastaneye yatan Aksu, ertesi gün POEM yöntemiyle başarılı bir operasyon geçirdi. Gastroenteroloji Kliniğinden Doç. Dr. Süleyman Günay, operasyonu gerçekleştirdi ve Aksu, 12 Temmuz'da taburcu edildi.

down-sendromlu-nazli-2-yildir-yasadigi-ender-gorulen-akalazya-hastaligini-ameliyatla-yendi.webp

'NADİR BİR HASTALIK'

Doç. Dr. Süleyman Günay, "Hasta Ankara'dan sevk edildi. Akalazya, kasların koordinasyon bozukluğu sonucu besinlerin yutulmasını zorlaştıran nadir bir yutma bozukluğudur. Çok nadir görülen bir hastalık olup, teşhis süreci genellikle uzun ve karmaşıktır. Nazlı için 2 yıl gibi kısa bir sürede doğru teşhis konması oldukça nadir bir durumdur ve bu, hastanın semptomlarını iyi ifade edebilmesiyle mümkün olmuştur" dedi.

'POEM YÖNTEMİ'

Doç. Dr. Süleyman Günay, "Hastalığın tedavisinde cerrahi yöntemler arasında POEM, yemek borusunun içerisinden yapılan ve kasları keserek iyileştirme işlemidir. İşlem sonrası hastalar genellikle kısa sürede iyileşirler ve normal beslenmeye geri dönerler. Nazife Nazlı Aksu da operasyon sonrası sağlığına kavuştu ve normal beslenme düzenine geçti" şeklinde bilgi verdi.

Seçilay Aksu ise, "Kızımız için 2 yıl boyunca mücadele ettik. Sonunda doğru teşhis konuldu ve POEM yöntemiyle başarılı bir operasyon geçirdi. Şimdi çok mutluyuz çünkü artık istediği her şeyi rahatlıkla yiyebiliyor" ifadelerini kullandı.