İHA’da yer alan habere göre, TBMM Obezite ile Mücadele Yöntemleri ve Önlemleri Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, 2021’de kadınlarda obezite görülme oranı yüzde 40, erkeklerde ise yüzde 25 sınırına dayandı. Nüfusun yüzde 34’ünün aşırı kilolu yani obezite sınırında olduğunun belirtildiği raporda, obezite oranının doğudan batıya gittikçe arttığı tespit edildi.
"BESLENME ALIŞKANLIKLARINIZ DEĞİŞTİ"
Kapadokya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Banu Süzen, "Ülke olarak biz obezite ile mücadele eder, bir pozisyondayız. Son zamanlarda gerçekten yemek kültürümüzde de beslenme alışkanlıklarımızda da çok ciddi değişiklikler olmaya başladı. Bu beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, ülkemizin içinde bulunduğu durum, satın alma ve ekonomik durumları göz önüne alırsak aslında tükettiğimiz besinlerin daha basit karbonhidratlar olması, hazır gıdaya eğilir olmamız, yaşam şeklimiz açısından hızlı yaşıyor olmamız, hızlı besin tüketiyor olmamız ve tercihlerimizi yüksek kalorili besinlerden seçiyor olmamız ülkemizi Amerika ile yarışır bir duruma getirdi. Bu yüzden obezite konusunda ve her yıl artan bir obezite oranıyla tekrar uğraşmak zorunda kalıyoruz" şeklinde konuştu.
"OBEZİTE BİR HASTALIKTIR"
Obezitenin bir hastalık olduğunu vurgulayan Süzen, "Obezite dünyanın birçok ülkesinde hastalık olarak kabul ediliyor. Ancak obezite pek çok hastalığın da habercisidir. Özellikle kronik hastalıklar en önde yer alır. Yapılmış olan çalışmalar bize gösteriyor ki; obezite pek çok kronik hastalığın, patogenezinde içerisinde bulunan çok önemli bir sorun. Vücut ağırlığı artışını biz obezite olarak tanımlıyoruz. Vücuttaki depolanan yağ miktarına adipoz doku diyoruz. Obetizeyi adipoz dokunun miktarının artması olarak nitelendiriyoruz. Beden kitle endeksi basit bir göstergedir. Beden kitle endeksi 30 un üzerine çıkmaya başladığı zaman obezitenin de yavaş yavaş geldiğini söyleyebiliriz. 35’in üzerine çıktığında ise artık kişinin obez olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Asya, Avrupa ekseninde yapılmış olan büyük bir araştırma var. Yakın zamanda sonuçları verildi. Buna göre de Türkiye aslında obezitede. Bu grup ülkeler içinde birinci sırada. Her ne kadar beden yapımız birbirinden farklı olsa da Asya’yla aslında biz Asya ve Avrupa’nın arasındayız ve daha çok Avrupa'ya kayıyoruz. Avrupa ile birlikte değerlendirdiğimiz için de şu anda Türkiye obezitede bu eksenler içinde birinci sırada yer alıyor” dedi.