DSÖ'den korkutan uyarı: Yeni salgın hızla yayılıyor

DSÖ'den korkutan uyarı: Yeni salgın hızla yayılıyor

Koronavirüs sürekli mutasyon geçirerek kendini yenilemeyi sürdürüyor. Yaz aylarının yaşanmasıyla "FLiRT" olarak adlandırılan yeni bir varyant, hızla yayılmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), FLiRT adlı bu yeni Covid varyant grubunun dünya genelinde baskın hale geldiğini duyurdu. Bu varyantlar, genetik kodlardaki mutasyonlarla oluşan ve antikorlardan korunabilen JN.1 türevleridir. Ancak, ne kadar ciddi ve bulaşıcı oldukları henüz tam olarak bilinmiyor.

.jpg

Covid-19 vakaları dünya genelinde düşüş gösterse de bazı bölgelerde artış yaşanıyor. Semptomlar diğer Covid-19 türleriyle aynı olup, aşıların yeni varyantlara karşı etkili olması bekleniyor. FLiRT, varyantların genetik kodlarındaki mutasyonların isimleri kullanılarak oluşturulan gayriresmi bir takma addır. Omicron varyantından mutasyona uğrayan ve baskın hale gelen JN.1'in türevlerinden biri. Başak proteinlerinde kilit üç mutasyon bulunuyor. Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre, bu mutasyonlar sayesinde antikorlardan korunabiliyorlar.

ekran-alintisi.jpg

BBC'nin haberine göre, İngiltere Halk Sağlığı Ajansı, yeni varyantların ne kadar ciddi ve bulaşıcı olabileceğini anlamak için "daha fazla veriye" ihtiyaç olduğunu açıkladı. Ancak İngiltere'de dolaşımda olan diğer varyantlardan daha baskın olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını belirtti.

YENİ VARYANT: FLiRT

Covid-19 virüsü mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ederken "FLiRT" isimli yeni bir varyant tekrar yayılmaya başladı. Nisan ayında, FLiRT varyantları (iki mutasyonunun teknik adlarının birleşimi) olarak bilinen yeni bir varyant ortaya çıktı.

uu-001.jpg

FLiRT VARYANTI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bilim insanları, FLiRT varyantlarının ilk olarak nerede ortaya çıktığını tam olarak bilmiyor. Bu varyant ilk olarak ABD'deki atık sularda, semptomlar gözlemlenmese bile bir toplulukta dolaşan Covid izlerini tespit etmek için kanalizasyon testleri sırasında keşfedildi.

FLiRT VARYANTINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Uzmanlar, aşılamanın hala önemli bir strateji olduğunu vurguluyor ve Covid aşısına uygun olan herkesin aşı olduğundan emin olması gerektiğini belirtiyor. Aşılama, enfeksiyonu önlemese de kişinin ciddi hastalık geçirme, hastaneye yatma ve Covid nedeniyle ölüm riskini önemli ölçüde azaltıyor.

y.jpg

COVID AŞILARI YENİ VARYANTA KARŞI KORUYUCU MU?

Uzmanlar, ileri yaş nedeniyle aşıya hak kazanan herkesin, henüz yaptırmadılarsa, aşı olmalarını özellikle tavsiye ediyor. Bunun nedeni, Covid-19'un şiddetli etkileri için en önemli risk grubunun ileri yaş olması. Diğer önleyici çabalar da hastalıktan korunmak için yardımcı olur. Hasta insanlara çok yaklaşmaktan kaçınabilir, maske takabilir, ellerinizi uygun şekilde yıkayabilir, havalandırmayı iyileştirebilir ve yaşadığınız ve çalıştığınız yerlerdeki Covid bulaşma düzeylerini takip edebilirsiniz.